Манолова към депутатите: Как може да лишите хора от шанс за живот?

2701
Манолова към депутатите: Как може да лишите хора от шанс за живот?
Снимка: БГНЕС

Не мога да си обясня как с едно зачеркване на химикалката да лишиш от надежда за живот на даже само на един човек. Става дума за спестяване на само 25 млн. лева на фона на 1 млрд. лева, които плаща НЗОК. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, коментирайки готвената мярка за мораториум върху финансирането на нови лекарства от НЗОК (бел. ред. – основно лекарства срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които се предписват като втора и трета линия на терапия). По думите ѝ, 2% от болните в България имат нужда от такива лекарства, за да живеят.

Средно около 16-18 000 души умират годишно от рак в България, за две години това е числеността на българската армия, каза още омбудсманът.

Мораториумът върху новите лекарства най-вероятно ще стане факт

Въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията, предложеният от Здравната каса и защитен от Министерс...

Манолова припомни, че преди две години беше създаден специален орган, който да оценява дали ново лекарство е ефективно. Сега какво ще го правим, попита тя. Отделно е дейността на болниците – надлимитните дейности са на стойност 50 млн. лева, а ако не се помогне с 29 млн. лева на общинските болници, ще има фалити. Отнема им се шансът да се преструктурират и да се спасят, убедена е Манолова.

Недоумявам кой проблем решаваш с този мораториум. Да, контрол трябва да има, да няма роене на частни болници, но в този мораториум няма коментар, няма подбор, възмути се Мая Манолова пред БНТ. Вземат се лесни решения, при които сметката я плащат пациентите, добави тя.

На въпрос дали мораториумът върху новите лекарства би издържал в съда, омбудсманът отговори: "Съмнявам се". Да, ще обсъдя с екипа си шансовете и ако не мога по друг начин, бих сезирала Конституционния съд, закани се Манолова.

Отворено писмо

Лекари и депутати възроптаха срещу мораториума за финансиране на нови лекарства

Цените на клиничните пътеки през следващата година ще бъдат повишени. Средствата, заложени в бюджета на Здравната каса, са с 406 милион...

Националната пациентска организация подкрепи протестите срещу мораториума за финансиране от НЗОК на новите лекарства, като се включи към призивите на всички пациентски организации.

"Считаме, че на този етап все още не са използвани всички механизми за оптимизиране на разходите, без това да засяга лечението на пациентите, които се нуждаят от иновативни терапии. В тази връзка още веднъж призоваваме за отпадането на Мораториума, което е единственото възможно решение в полза на пациентите, решение, в унисон и с декларираната от министър-председателя Бойко Борисов позиция по време на разговора му с холандския му колега на 15 ноември, във връзка с равния достъп до лекарства за всички европейски граждани".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com