Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е на първо място по белодробни болести, 1/3 от болните деца са с дихателни заболявания

29 април 2018, 16:06 часа • 4716 прочитания

България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести. 1/3 от болните деца в България са с дихателни заболявания. Голяма част от родителите, които пушат в дома сиq оказват много влияние на децата с астма, каза д-р София Ангелова - председател на Сдружение "НАПББ"

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е вече на трето място като причина за преждевременнатаa смърт заедно с катастрофите. И на около 5-10 на сто от населението е болно от ХОББ. Само 75 000 души се лекуват. Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

Спирането на лечението на ХОББ веднага влошава състоянието на болните, каза Ангелова. У нас дори на фона на лечението, пушачите продължават да пушат и така се влошават, а лечението става безсмислено. Освен ХОББ, остри инфекции на долни дихателни пътища, рак и туберкулоза са основните заболявания, които водят до смърт. Десет човека на ден умират от рак на белите дробове, посочи София Ангелова, цитирана от Канал 3.

През 1990 година , в началото на прехода, заболеваемостта от туберкулоза расте, защото бедността накара хората да ядат лоша храна. За това при дълго продължила кашлица, чести инфекции, задух и свирене в гърдите да се търси пулмолог, за да може навреме да се улавят заболяванията, призова Ангелова. На 10 май започва кампания. С предварително записване на тел 070010126 ще се правят прегледи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес