X
 
 

България в ЕС - назад в лечението на болести, довели до смърт, но напред в предотвратимата смърт

1986 1
photo of България в ЕС - назад в лечението на болести, довели до смърт, но напред в предотвратимата смърт
Снимка: iStock/Guliver
България е в челото и в края на нови класации на Евростат и ОИСР, касаещи преждевременната смърт в Европейския съюз, показва публикуван доклад на Европейската статистическа служба.

Става въпрос за смъртни случаи, които са настъпили, но са били или предотвратими, или лечими. Оказва се, че през 2016 година в ЕС са умрели около 1,7 млн. души, които не са навършили 75 години. От тези смъртни случаи, 1,2 милиона са били преждевременни, а 741 000 да били предотвратими, сочи статистиката.

Прокуратурата хвана хиляди медицински нарушения в цяла България

4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с НЗОК, откри Върховната административна прокуратура (ВАП), става ясно от съоб...

Какво е положението в България? Намираме се пето място по отношение на дела смъртни случаи, които са били лечими. 29,7% от починалите у нас през 2016 година преди 75-годишна възраст е било възможно да бъдат излекувани. Водач в негативната класация е Румъния, с 31,9%, следвана от Словакия (30,8%), Литва (30,1%) и Малта (30%). България дели петото място с Латвия. Франция пък е най-назад – само 19,3%.

Същевременно обаче България е една от страните в ЕС с най-малко случаи, в които не е била предотвратена смърт, която е могло да бъде предотвратена. В страната ни 35,4% от смъртните случаи на по-млади от 75 години хора през 2016 година са били предотвратими. Това ни отрежда първо място в класацията. След нас е Кипър, с 39,2% и Малта, с 39,9%. Словения е най-зле – с 53,5%.

Под предотвратима смърт се разбира смърт, чиито причини могат да бъдат избегнати чрез ефективно публично здравеопазване и превантивни действия - един вид доболнично лечение. А лечими болести са тези, които могат да бъдат излекувани в болница и чрез болнично лечение.

Като предотвратима болест номер едно статистиката сочи инфарктите. През 2016 година 174 000 души в ЕС са починали от инфаркт, а могло да не умират. Ракът на белите дробове и на ларинкса е втората такава болест – 168 000 починали, а инсултите са третата – 87 000 смъртни случаи.

Ще пострадат ли пациентите от въвеждането на официални тарифи в болниците?

"Не зная защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, създадена именно с тази цел. Проблемът е в това, че таз...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...