X
 
 

Числата подсказват за измами с болнични

1834 0
photo of Числата подсказват за измами с болнични
Снимка: Gettyimages.com
НОИ и работодателите са изплатили рекорден брой болнични за миналата година – над половин милиард лева. Експерти алармират, че това е сигнал за злоупотреби и за нужда от спешни мерки.

Данните сочат, че през 2009 г. НОИ е изплатил малко над 2,7 млн. лв. обезщетения за общо заболяване. Те са били за около 16,9 млн. дни, а това е струвало близо 346 млн. лв. на държавата.

Атакуват в съда наредбата на Москов за здравните дайности, които НЗОК плаща

Наредбата, която определя здравни дейности, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща, е нищожна. Оказва се, че нормативни...

През 2010 г. бизнесът започна да изплаща първите три дни то болничния и тази мярка е дала резултат като е намалила разходите, но за кратко – от 2013 г. насам те само растат.

През 2016 г. ръстът е с 66% спрямо 2009 г. Скочил е и броят на дните, в които сме били в болничен – с около 30%.

Анализът на БСК, цитиран от bTV, показва, че най-много дни в болничен имат работниците от малките фирми с до 10 души персонал. През миналата година те имат над 2,6 млн. дни, платени от НОИ, което е повече, отколкото имат работниците в големите фирми с над 500 души персонал.

Бизнесът настоява да спре да плаща първите три дни от болничния за сметка на по-строг контрол от държавата.

До 40% от парите за здраве се губят

Губят се между 20 и 40% от всички пари, които се отделят за здравеопазване под формата на бюджетни средства, здравни осигуровки, пряко ...

От НОИ не са коментирали какви са причините за ръста. Единствено са заявили, че увеличението на първите три дни от болничните листове е част от общото увеличение на всички болнични.

От осигурителния институт напомнят, че заради нормативни промени до 12 юни приемат образци на удостоверенията, които работодателите подават, за да изплати института болничния. От 13 до 16 юни няма да се приемат никакви документи заради актуализация на системата, след което ще се изискват само новите образци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално