Д-р Емил Райнов: 70% от депутатите не разбраха какво гласуват за здравето

11244
Д-р Емил Райнов: 70% от депутатите не разбраха какво гласуват за здравето
Снимка: Thinkstock

Вчера 70% от депутатите не разбраха за какво гласуваха, българските граждани също не знаят. Това, което вчера приехме, беше само разделянето на пакета на основен и допълнителен, никакви подробности не бяха разисквани и приети. Това каза пред bTV д-р Емил Райнов, депутат от БСП-Лява България.

Според него накрая ще се стигне до ситуацията, че част от хората ще останат необслужени в болниците, защото не могат да си доплатят за допълнителния пакет услуги и това най-вероятно ще се почувства още през февруари другата година.

Стефан Константинов: Разделянето на здравния пакет няма да реши проблемите

Бившият здравен министър Стефан Константинов заяви, че е против законопроект, който урежда разделянето на здравните пакети на основен и...

Няма никаква гаранция, че социално значимите заболявания, които ще са в основния пакет, ще бъдат заплатени на 100 процента, защото не е определено все още кои заболявания ще бъдат сметнати за социално значими, каза от своя страна д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС.

Според него определянето на това кои заболявания са социално значими и кои не ще се направи впоследствие от здравното министерство. Парламентът, гласувайки разделяне на пакетите, подписва все едно празен чек.

Рисковете, които крие подписването, са свързани с това, че досегашният солидарен модел вече е разделен на две. Този пакет не е надграждащ, коментира още депутатът от ДПС. Главният коз на управляващите, които залагат на основния пакет, е, че в този пакет ще попаднат болестите, от които най-често умират българските граждани, но за това няма гаранция, на мнение е той.

С новия закон има ясни правила за какво точно и как ще бъдат лекувани. В момента няма пациент, който като отиде да се лекува да не доплаща, по която и пътека да се лекува. Това каза от своя страна доц. Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок. Заблуждаващо е това, което казват колегите, че с разделянето на пакета на основен и допълнителен ще се увеличат чакащите за лечение - и в момента реално има листи на чакащите и хората чакат за лечение, коментира доц. Шишков.

Москов: Чака ни дефицит от 500 млн. лв., ако ситуацията в здравеопазването остане същата

Анализът на Световната банка показва, че ако ситуацията в родното здравеопазване остане същата, към 2020 година ще имаме годишен дефици...

Ако човек е в спешно състояние или заболяването му е от така наречените социално значими, то той няма да бъде принуден да чака и да бъде връщан от нито един лекар, коментира депутатът от Реформаторския блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване