Да се казва колко от новозаболелите от COVID са ваксинирани настоява Румен Петков

5130
Да се казва колко от новозаболелите от COVID са ваксинирани настоява Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Народното събрание да задължи правителството и здравните власти редовно да съобщават колко от новозаразените с коронавирус са ваксинирани, настояват от АБВ. В България не се предоставя информация и липсва анализ на новозаболелите хоспитализирани, които са вече ваксинирани, посочи като аргумент лидерът на АБВ Румен Петков и коментира, че според него това е очевиден елемент на манипулация на общественото мнение. "Ще предложим на Народното събрание да задължи правителството и здравното министерство да се готви такава ежедневна справка и да се казва – от новозаболелите толкова са ваксинирани с една, толкова с две дози, толкова са хоспитализирани", заяви той.

Петков съобщи още, че подготвят и ще внесат в парламента законопроект за промени в Закона за здравето, който да гарантира доброволността на ваксинацията срещу COVID-19 в различните му разновидности и че ще изискат от представителството на ЕК пълния текст на договорите за ваксините. "В Европа сме, в XXI век сме", подчерта той и направи паралел с информационното затъмнение за радиацията преди години: "Навремето беше голям вой кой и как укри информацията за аварията в Чернобил".

Европейската прокуратура да се заеме с одобрените от ЕМА ваксини, настоява Румен Петков

За незабавно разследване на СЗО за COVID-ваксините настоя отново лидерът на АБВ Румен Петков и подчерта необходимостта Европейската про...

"Ако ЕС ще замени с по-голяма убийствена сила Съветския съюз, просто сме направили грешния избор", коментира Петков.

Противопоставяйки се на натиска върху учители, лекари, служители на реда да се ваксинират непременно, той подчерта, че това "излиза извън рамките на демократичното устройство на една държава и една общност – Европейската общност".

Лидерът на АБВ не пропусна да изрази възмущение, че сега, като ни плашат с брой заболели и местата в болниците, здравният министър е намерил за целесъобразно да излезе в отпуск и го определи като цинично. "Фактът, че той излиза в отпуск и трябва да бъде спрян, говори за липса на морал", заяви Петков и добави, че президентът трябва да се извини на обществото, че се спрял на него като здравен министър. Според Петков, актуалният въпрос, от който министърът бяга, е за откриване на лаборатория за антигенни тестове на Дунав мост-Русе, която е била печатница за пари. "Щом поставихме въпроса, лабораторията спря да работи", отбеляза Петков.

Доц. Атанас Мангъров отново изрази съмнение в ефикасността на ваксините срещу COVID-19, както и към тяхната безопасност когато става въпрос за прилагане върху бременни и деца. Той подчерта и отсъствието на ясен експертен аргумент ваксинирането да стане задължително за определени професионални съсловия и изрази мнение, че няма връзка между процента ваксинирано население и процента новооткрити случаи.

"Интересен феномен е, че всички тези клинични изпитвания при деца и бременни жени бяха направени едва когато фирмите производители получиха разрешение за употреба и бяха освободени от отговорност за всички евентуални странични реакции на ваксините. Това даде един картбланш за един огромен експеримент с хора, които бяха убедени или прилъгани да се ваксинират. Това е правено преди 70 години, но под друга форма, при която не се е искало информирано съгласие. Това е нещо, което е изключително грозно и опасно. Това е напълно безотговорно", заяви Мангъров.

Мангъров: Целта на сертификатите е да се накарат хората да се набоцкат

Като медицински абсурд определи имунологът доц. Атанас Мангъров налагането на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 в ЕС. По думит...

Адвокат Милен Пенев разкритикува клаузите на договорите за ваксините и освобождаването на производителите от отговорност. Според него, при всички неясноти, свързани с ваксините и при освобождаването от отговорност на производителите, самите те не са убедени в безопасността на предлаганите продукти.

Според юриста, смущение буди фактът, че значителна част от текстовете в договорите са заключени за публичен достъп на страницата на Европейската комисия, специално в частта за страничните ефекти и освобождаването от отговорност за това от фирмите производителки. Той подчерта, че отговорността се прехвърля изцяло върху отделните държави, които купуват медикаментите и представи пред медиите части от договорите с компаниите, одобрени за производство на ваксини. Още: Ваксините срещу коронавируса - поглед зад кулисите на преговорите за ЕС

"Ваксините са одобрени при извънредни условия и могат да бъдат прилагани само доброволно", категоричен е адвокат Пенев. А при какви условия може да се търси обезщетение заради ваксина - НАУЧЕТЕ ТУК!

Одобрението на ваксините става "под условие", което предизвиква множество коментари и фалшиви новини в социалните мрежи. "Под условие" значи следното - че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация за това колко дълго трае защитата, до колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID‑19, до колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени и дали предотвратява асимптоматични случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com