Депутатите решиха проблема със забавянето на ТЕЛК и НЕЛК

7148
Депутатите решиха проблема със забавянето на ТЕЛК и НЕЛК
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха проблема със забавянето на ТЕЛК и НЕЛК. Това се случи след като народните представители приеха на второ четене промени в Закона за хората с увреждания.

Законопроектът идва в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си. 

Измененията предвиждат при забавяне в медицинската експертиза срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите да продължи без прекъсване до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК. ОЩЕ: Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерски съвет с важно искане (СНИМКИ)

В тези случаи Агенцията за социално подпомагане трябва да предприеме действия за служебно удължаване на индивидуалните оценки на потребностите на лицата, а подкрепата ще се изплаща до издаване на ново решение. 

ОЩЕ: Ден след протеста НС реши: Забавянето на ТЕЛК няма да лишава от финансова подкрепа

Важното в промените

Въвежда се задължение регионалната здравна инспекция да уведомява служебно хората за необходимост от съответното преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане. Срокът за извършване на експертизата е 3 месеца от подаване на заявлението в регионалната картотека на медицинската експертиза или 3 месеца от постъпване на жалбата в НЕЛК.

Когато хората са подали заявление за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и от ТЕЛК не са установили вида и степента на увреждане, се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново.

Финансовата подкрепа ще се прекратява, когато след редовно призоваване за преосвидетелстване лицето не са е явило на преглед в ТЕЛК.

Промените предвиждат и хората с увреждания с над 90% степен на увреждане с чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност, за гражданска инвалидност или наследствена пенсия, също да получават месечна финансова подкрепа в размер на 57 на сто от линията на бедност.

Заварените случаи към влизането в сила на промените в закона, също са обхванати и ще продължат да получават пенсиите си и всички видове подкрепа. Те ще се възобновят служебно на хората, които са подали заявление за преосвидетелстване до влизане в сила на закона и има забавяне на медицинската експертиза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com