Депутатите влязоха в спор трябва ли да се носят маски в парламента

2150
Депутатите влязоха в спор трябва ли да се носят маски в парламента
Снимка: БГНЕС

Пореден спор как и кога трябва да се носят предпазни маски имаше днес между депутатите. Поводът този път бе реплика на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че дори в пленарна зала не всички спазват мерките. Министърът отговаряше на питане на БСП, свързано с националния план да готовност при грипни епидемии.

В самото начало, когато започна епидемията, казахме, че тази битка ще се спечели с разум, интелект и дисциплина. Не съм убеден, че някои от трите гаранции за успех ние спазваме на сто процента, обърна се Ангелов към депутатите.

В негова подкрепа се изказа Евгени Будинов от ГЕРБ, който заяви, че едва 33% от депутатите на левицата са с маски и ги прикани да ги носят правилно.

Акции за маски в кв. "Западен парк" - контрольори бавят превозните средства

Групи от проверяващи, състоящи се от служители на общинска полиция, полиция и контрольори проверяват пътниците за маски и билети от пос...

Председателстващият заседанието Валери Симеонов също призова народните представители да са с маски и цитира днешната статистика за 914 новозаразени и 15 починали.

Депутатът от левицата Георги Свиленски коментира, че заповедите на министъра са двузначни и така и не станало ясно дали трябва да се носят маски в пленарна зала. По думите му от отговор на министъра станало ясно, че Народното събрание е сграда с контролиран достъп и съответно не е обществено място.

Свиленски поиска от РЗИ да отмени всички санкции срещу депутатите за неносене на маски и изтъкна, че между народните представители в залата няма 1,5 м. разстояние.

Здравният министър: Прищявка е да не искаш да носиш маска

"Ще завишим контрола в пространствата на закрито, където трябва да се носят маски. Няма да се затварят градове и училища. А причината з...

"Не мога да се съглася, че здравното министерство не приема адекватни и навременни действия срещу коронавируса. Епидемията в нашата държава е контролирана, а системата е обезпечена с апаратура, консумативи и медикаменти", обърна се Ангелов към социалистите.

Преди това Корнелия Нинова поиска да бъде актуализиран националния план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос. Тя посочи, че няма обяснение защо този план не е бил приложен през март и април.

Здравният министър обаче контрира, че това е план за действие при грип, а сега става дума за нова инфекция, за която в науката има над 40 000 публикации, които са разнопосочни. Ангелов добави, че постоянно се гледа този национален план, за да се види какво може да се приложи от него.

По отношение на организацията на здравната система - в България има достатъчно легла и медицинска апаратура за лечението на всички граждани. В лечебните заведения в страната, където имаме затруднения, сме предприели адекватни действия. България има абсолютна обезпеченост на медикаменти на национално ниво, както и медицински консумативи – маски, калцуни, костюми, каза проф. Ангелов и уточни, че запасите ще стигнат поне за 5-6 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com