X
 
 

Директори на училища незаконно отказват да приемат деца без ваксини

10491 7
photo of Директори на училища незаконно отказват да приемат деца без ваксини
Снимка: Thinkstock
Директори на училища у нас заявяват на родители, че няма да приемат децата им, ако нямат пълен имунизационен статус. Най-много случаи на подобни злоупотреби има в училищата в Добрич и Варна, показа проверка на Actualno.com

В началото на юни с такъв проблем се сблъсква майка на първокласничка от училище в Добрич. След като детето кандидатства по правилата и е прието в първи клас от ръководството на училището казват на майката, че няма да приемат дъщеря ѝ в редовна форма на обучение, заради липсващи ваксини. Семейството има по-голямо дете с тежка форма на аутизъм и за да не поставя под риск живота и здравето на малкото си дете, родителите решават да не ваксинират дъщеря си.

След ходене по институциите и майката се обръща с официално запитване към Министерството на образованието. От там реагират светкавично и изпращат отговор до майката и с копие до директора, че училищното ръководство няма право да откаже приема на дете, нито да определя формата му на обучение.

Извън този случай още много майки сигнализират за подобен тормоз от страна на училищните ръководства. В коментар за Actualno.com от Министерството на образованието заявиха, че ще разгледат всеки подобен сигнал и ще направят проверка в съответното училище.

Предложение: Училищата сами да определят началото на учебната година

Трябва да се помисли за вариант, в който училищата да имат възможност да са по-гъвкави с началото на учебната година. Една седмица по-...

Освен това Съгласно чл. 53 от Конституцията на България 

(1) Всеки има право на образование;

(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително;

Повод за подобния действия станаха няколкото случая на морбили в пловдиския квартал Столипиново. 16 от разболелите се деца бяха ваксинирани, показа справка на РЗИ. Всеизвестен научен факт е, че не всички ваксинирани изграждат имунитет и въпреки ваксината може да развият болестта и да заразят други.

Ваксинален полиомиелит покоси десетки в Сирия

58 души са развили остра вяла парализа в Сирия. В  провинция Дейр ез-Зор е потвърдено огнище на полиомиелит, предизвикан от циркул...

Припомняме и че по време на морбилната епидемия през 2009 – 2011 г. ваксинационният статус на заболелите е известен при 52% т.е. при 52 на сто от случаите е ясно дали пациентът е бил ваксиниран или не. Във възрастовата група 1-14 г. от групата с известен ваксинационен статус, 70% от заболелите са ваксинирани с една доза МПР ваксина, като е прието, че една доза ваксина се счита за достатъчна, а втората е с цел да обхване нереагиращите от първата. В различните страни има големи разлики във възрастта, на която се прилага втората доза.

Също така въпреки популярните внушения, че предимно неваксинираните са изложени на риск от морбилна инфекция при среща с патогена, проучвания показват, че морбили се разпространява успешно и сред популации с 99% ваксинирани лица (Gustafson et al., 1987; Chen et al., 1989; Boulianne et al., 1991), както и други високи проценти заболели, които са напълно ваксинирани (Faneye et al., 2015; Gupta et al., 2015; Vaidya et al., 2016; MMWR, Sept. 02,1988/37(34);527-31), включително при лица с предварително доказан ваксинален имунитет, солидни антитяло-отговори и явяващи се заразоносители, което подчертава необходимостта от задълбочени епидемиологични и лабораторни изследвания при съмнение за морбили, независимо от ваксинационния статус (Rosen et al., 2011).

Други автори проучват епидемичен взрив на морбили, настъпил в гимназия с документирана ваксинация в 98% и обсъждат неуспеха на ваксината, като очевидно адекватно ваксинирани лица разпространяват заразата (Nkowane et al., 1987).

 

3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини

3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини. Протести се провеждат в редица градове в света: Прага, Париж, Лондон, Дъблин, Белград,...

 

 

Actualno.com

Етикети:

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • дес 4 дес преди 11 месеца Профил на трол?
  Пак превишаване на правата! Иначе статията освен за нарушени права пише и за вреда от ваксини и излиза извън темата! Всеки който е ПРОТИВ ваксините, не се е сблъсквал с тежко протичане на болест, която евентуално е можела да протече по-леко, ако детето е било ваксинирано. Всеки, който е ЗА ваксините, не е изживял мъката на родител, чието дете е пострадало от ваксина. Моето пострада след ваксината виж още ›› против морбили, месец след поставянето ѝ детето спря да ходи. Това, че бе ПРИЗНАТО УСЛОЖНЕНИЕ след ваксина, се взеха и адекватни мерки за лечението. Въпреки това не съм против, а за информиран избор, против две ваксини на веднъж и нека родителят сам опредили страховете си-от ваксина или от болест го е страх. Но щом в повечето страни на Европа има фонд за лечение на деца пострадали от ваксини, нека не се заблуждаваме, че са толкова безопасни. Редно е и у нас да има такъв фонд, а не да не се признават усложненията и казват "така си е родено".
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Евгения преди да пишете статии с мед.тематика проверете някои Мед.факти...Аутизмът е вродена генетична мутация ( новороденото се ражда с нея ) и няма нищо общо с Ваксинации.... ( колкото и да не им харесва на някои родители ...сащо може да има мобили при ваксините деца но протича много по леко и без УСЛОЖНЕНИЯ.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Вродена генетична мутация? Ако имате и доказателства, може да спечелите Нобелова награда. В противен случай сте просто трол.
  : 3 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Има много и различни мнения за ваксините. Аз съм по-скоро за, имайки предвид, че учените направили връзката между аутизма и вксините, се отказаха от теорията си, т.к. те самите откриха факти, които я оборват. Друг в ръпроса, че наистина може и да има връзка между скрити заболявания и ваксините, но темата е прекалено сложна, аз лично не се наемам да давам такива категорични изявления.
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Учените, които направиха връзка между аутизма и ваксинациите се казва д-р Андрю Уикфилд, английски гастроентеролог, на когото бяха отнети лекарските права след неговото откритие. Той никога не се е отказвал от него. НАПРОТИВ - преди около 2 години направи филма "VAXXED - from the cover up to catastrophe", с който отново застава зад доказва твърдението си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Редно е ВСИЧКИ деца да са ваксинирани, с изключение на тези, които имат реална здравословна причина.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Добре де, но защо се визира само ваксината за морбили? Тя не е единствената. След като родителите не са ваксинирали децата си, това е тяхно право, никой няма право да ги спира от училище, но статията повече ми напомня на поредната пропаганда срещу ваксините. Не е нужно да надъхваме така или иначе изперкалите мами в БГ (поне 80% от тях са тотал щета) да не си ваксинират децата. Това трябва да е ЛИЧ виж още ›› ЕН избор на семейството и не ни трябват журналисти по медицина да ни дават "компетентните" си мнения.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.