Доц. Атанас Мангъров: Децата да тръгнат на училище нормално

4847
Доц. Атанас Мангъров: Децата да тръгнат на училище нормално
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението, призова епидемиологът доц. Атанас Мангъров. Той определи нареждането да се носят маски в клас като безсмислено. Според него няма друга разлика между ваксинирани и неваксинирани, освен, че ваксинираните карат болестта по-леко. Не стана ясно какви са научните данни, на които почива това твърдение.

"Тези учители, които се страхуват могат да използват всички предпазни средства – да се дезинфекцират, да носят по една-две маски, може и да се ваксинират. Ако са ваксинирани, може да се разболеят, но ако не искат да се ваксинират, това си остава тяхно лично решение, защото това по никакъв начин не повлиява на тяхната способност да заразяват или не други хора – децата", заяви Мангъров.

Доц. Мангъров: Няма убедителни доказателства за безвредност при ваксиниране на деца

"При 110 легла имаме двама болни, скоро ще закрием отделението за COVID-19. Броят на децата, постъпващи с други инфекции, се увеличава,...

Същото се отнася и до лекарите, добави той – дали един лекар ще се ваксинира или не, е личен въпрос за него, но това дали е ваксиниран или не, по никакъв начин не го прави повече или по-малко опасен за неговите пациенти. В случая доцент Мангъров не показа и коментира данни за това твърдение

Мангъров отбеляза, че за COVID-19- ваксините още от самото начало се казало, че са единственото оръжие срещу коронавируса и били създадени много бързо и натоварени с много очаквания. "Стигна се дотам СЗО да промени дефиницията за колективен имунитет, която беше от десетилетия и от ноември 2020 г. в дефиницията на СЗО остана само, че груповият имунитет може да се получи само с имунизация, изтъкна епидемиологът. Той припомни, че Израел си издейства да получи ваксините на Pfizer при преференциални условия, като данните от ваксинацията да служат за мащабно клинично проучване и съобщи, че към настоящия момент 65% от населението им е ваксинирано с две дози, а над 20% са ваксинирани с трета доза. Това означава, че над 90% от възрастните там са имунизирани, изтъкна той.

"Вчера в Израел новите случаи на COVID-19 са 7100. В България, която е на опашката на имунизираните срещу COVID, за вчера случаите са 1700", посочи имунологът, без да дава данни за влезлите в болница, за интубираните и за смъртните случаи съответно, като коментира, че това, което показват резултатите от Израел, е, че ваксината не създава колективен имунитет. Тази позиция застъпи и ръководителят на ваксинационната програма в Оксфордския университет Андрю Полард - специално заради варианта "Делта". Има вече и различни позиции, че стерилизиращата сила на сегашните ваксини не е достатъчна, за да изчезне вирусът, дори и 100% от хората на Земята да бъдат ваксинирани - защото стерлизирацията трябва да осигурява защита при поне 95% от случаите, а при сегашните ваксини данните от клиничните проучвания са за между 60 и 80%.

"Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно. Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните, е, че вторите карат заболяването по-леко. Но това няма отношение към другите хора. И едните, и другите могат да се заразяват и да заразяват други хора“, подчерта доц. Мангъров.

Румен Петков алармира за използване на контраразузнаването за налагане на обществено мнение

"Настояваме да бъде обнародвана заповедта на председателя на ДАНС, с която се разпорежда на териториалните звена да бъде направен анали...

Той определи като безсмислени опитите за насилствено налагане на ваксинация на определени професионални групи от населението, тъй като и при наличие на имунитет способността да заразяваш другите остава и подчерта, че решението за ваксиниране винаги трябва да е лично и да бъде предмет на свободен избор от страна на гражданите.

"Четвъртата вълна от новия „Делта“ вариант засяга децата и младите", потвърди имунологът и допусна, че принос има затварянето при първата вълна. "Не направихме това, което трябваше в началото на първата вълна. Тя трябваше да се посрещне от младите, здравите и силните. Направихме обратното, скрихме ги, децата спряха да ходят на училище. В страните, които това не беше направено като Швеция, там няма този проблем“, изтъкна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com