Доктор Кунчев: Ако се спазва елементарна хигиена, птичият грип не е опасен

17361
Доктор Кунчев: Ако се спазва елементарна хигиена, птичият грип не е опасен
Снимка: БГНЕС

При спазване на елементарната хигиена няма особен риск за човешкото здраве от птичи грип. Това каза пред журналисти в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Има случаи на заразени хора от болестта и то при ветеринарни специалисти или хора, които се занимават професионално с животни. Много рядко заразяване може да стане в заден двор на хора, които отглеждат птици. Това изисква много грубо нарушение на хигиенните навици, информира Радио "Фокус".

Съмнения за птичи грип и в Старозагорско

Сигнал за мъртва птица в Старозагорско разбуни духовете и породи съмнения за нов случай на птичи грип след Бургас. Сигналът е бил получ...

„Това е да не си измиеш ръцете, след като си имал допир с птица, да не се преоблечеш или при намиране на умрели птици да се правят опити те да бъдат консумирани”, каза д-р Кунчев. Той добави, че птичият грип не е сериозен проблем за човешкото здраве.

Наличието на доказан птичи грип при птици, които нормално носят такъв тип вируси, са водоплаващите прелетни птици.

„Това показва добро ниво на надзор върху тези заболявания от страна на ветеринарните органи, а не толкова с особено значение за човешкото здраве. Проблемът по-скоро е ветеринарен, второ - икономически и след това хуманитарно-медицински. На базата на това, че имаше ситуации миналия и този сезон преди всичко в Холандия, Австрия и Германия, при които се допусна от такива прелетни птици да бъде прехвърлен вирусът на големи ферми за отглеждане на птици и това наложи унищожаването на огромен брой животни. Тук произтича икономическото значение. Хората много рядко попадат в тази верига”, каза още д-р Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com