Държавата ще помогне на общинските болници в замяна на преструктуриране

2494
Държавата ще помогне на общинските болници в замяна на преструктуриране
Снимка: БГНЕС

Оптимизиране и преструкториране - това е цената, която общинските болници ще трябва да платят, ако искат помощ от държавата.

"В добра координация сме с УС на Националното сдружение на общините у нас и вече имахме една среща - държавата безспорно може да помогне на общинските болници със средства, но работата им трябва да бъде оптимизирана и преструктурирана", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който откри в Майчин дом, на 7-ми етаж, най-модерната и най-голямата клиника в страната за послеродови грижи.

"МЗ може да даде насоки, но дейностите по тях ще трябва да се извършат с решение на общинските съвети по места, уточни министърът. Има специална наредба на министерството, чрез която се подпомагат закъсалите общински болници по определени видове дейности - за миналата година те бяха 6 млн. лв., за тази година сумата е същата", припомни Ананиев.

"Ще им помогнем с тези средства, но в контекста на преструктурирането на самите болници. Преструктуриране не значи закриване, по-скоро част от болниците ще могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла - от 10 до 20", каза министърът. И даде пример с община Белоградчик, в която е разговарял с кмета за подобно развитие, предаде БГНЕС.

Ананиев е наясно, че в редица болници персоналът е само на книга и лекарите и сестрите не са на работното си място - в такива случаи ще се прави одит, за да се види кои са работещите отделения и в кои се работи фиктивно.

За проблемите с кадрите министър Ананиев заяви, че ще предложат от МЗ на министерството на образованието да бъде увеличена бройката за прием за обучение за медицински сестри, както и да се вземат мерки за тяхната квалификация и преквалификация. След няколко дни от МЗ ще имат среща с представители на бранша, със синдикатите и работодателите, за да се дискутират и проблемите със заплащането, информира министърът.

В словото си при откриване на модерната клиника в Майчин дом Кирил Ананиев заяви, че АГ болницата е най-голямата и с най-богати традиции, където за миналата година са се родили 3910 деца. Според него тя е водещо лечебно заведение, със специалисти на най-високо ниво и съвременна апаратура. Министърът се спря и на финансовото състояние на болницата, което , според него, е много добро. Майчин дом има положителни финансови резултати и няма задължения към доставчици. В края на словото си, след като откри новата клиника, той подари на персонала икона на Дева Мария, за да имат хората тук духовна опора и вдъхновение в работата си.

Инвестицията за модернизирането на клиниката е със средства от министерството на здравеопазването. Изпълнителният директор на Майчин дом Иван Костов заяви, че амбицията на колектива е болницата да стане балкански център в направлението, в което е специализирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване