Експерт от ваксинационния щаб обясни кога НЕ трябва да се поставя ваксината срещу COVID-19

5167
Експерт от ваксинационния щаб обясни кога НЕ трябва да се поставя ваксината срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Страничните ефекти не правят ваксината на Pfizer срещу COVID-19 опасна. Ваксината се счита за безопасна, особено когато е използвана тази иновативна платформа - информационната РНК. Това подчерта пред btv експертът в Националния ваксинационен щаб проф. Мариана Мурджева от Медицинския университет в Пловдив. 

Припомняме, че вече излезе предварителен доклад за свойствата на ваксината на BioNTech/Pfizer. Интересното там е, че при 38 000 доброволци, участвали в третата фаза на клиничните проучвания, има 6 починали – 2 от тях са получили ваксина, а 4 от починалите са в плацебо групата. Случаите на двамата починали, които са получили ваксина, са следните: един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след поставяне на втората доза. Съгласно предварителния доклад, рисковете при двете групи – тази, действително получила ваксина и тази с плацебо, са сходни. Хотата в групата на ваксинираните са били застрашени от 0.5% риск от по-тежки странични ефекти, докато този риск при плацебо е бил 0.4%. Най-много оплаквания има от сърдечни проблеми (0.1% риск и в двете групи), нервни проблеми (0.1% и при двете групи), инфекции и инвазии (0.1% и при двете групи). Още подробности ще намерите тук: Безопасна ли е ваксината на Pfizer?

Акад. Богдан Петрунов е убеден, че ваксината срещу COVID не вреди, но какво прави?

Не виждам основание да се изчаква, ваксината срещу COVID-19 е изпитана на над 40 000 души. Натрупана са достатъчно данни. Аз мога с рък...

Уважаван български лекар: РНК ваксината на Pfizer показва учудващо малко странични ефекти

Странични и нежелани действия могат да се срещнат при много други ваксини, каза още проф. Мурджева и даде за пример зачервяването в зоната на инжектиране, което се среща и при противогрипната ваксина.

"Това по никакъв начин не прави самата ваксина на Pfizer опасна, но да, действително има ограничения при поставянето й.", каза професорът.

Не трябва да се прилага на първо място при хора с алергични реакции: "Двамата медици, които са съобщили за сериозни алергични реакции, са имали анамнеза за такива реакции в миналото. Така че хората с подобен тип реакции трябва да бъдат много внимателни при избора на ваксината срещу COVID-19". Така реално те трябва да изберат внимателно коя точно ваксина да им бъде поставена.

Испания няма да ваксинира хора с алергии

Ясни са официалните резултати от тестовете на ваксината на AstraZeneca

Университетът в Оксфорд и AstraZeneca станаха първите производители на ваксини за Covid-19, които публикуваха резултатите от клиничните...

Друго ограничение - не само при тази ваксина, но и при други " е това, че тя не трябва да се прилага при хора с остри инфекции в момента, включително и с COVID."

Защо? "Хората с тежка COVID инфекция в момента трябва да се ограничат от това ваксиниране, защото ваксината може да увеличи по-тежката клинична картина. Говорим за хора, които в момента имат изявена клинична инфекция - които имат тежка симптоматика. И не само от COVID, а и от други остри респираторни инфекции. Това го казвам, за да се има предвид и факта, че ваксината се поставя при добро здраве. Това се прави и при малките деца. Ваксините, които ще се използват за борба с инфекцията COVID-19 не трябва да правят изключение от това правило", подчерта тя.

Ако си заразен с COVID-19, без тежка симптоматика, ваксина може да се постави - това е друго, разбира се, съгласи се експертът. "Ваксината няма да увеличи шансът човек да заболее сериозно, ако той е само заразен с COVID-19 и няма симптоми. Очаква се ваксината да няма сериозни странични или нежелани ефекти върху такава група от хора. Да, тя може да провокира една по-лека симптоматика, но да считаме това за опасен дъллгосрочен ефект, едва ли", коментира още тя.

Трябва ли да се тестваме преди ваксина срещу COVID-19? "Ако всички тръгат да си правят тестове, това ще удължи периодът за прилагане на ваксината.", каза проф. Мурджева.

Ако си преболедувал COVID-19 е добре да се ваксинираш на 5-тия месец след заболяването, когато антителата в организма започват да спадат, посъветва тя.

Две алергични реакции след ваксинация с коронавирусната ваксина на Pfizer във Великобритания

Британските здравни служби докладват за 2 случая на възможни алергични реакции при поставяне на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу нови...

Хората със съпътстващи заболявания, онкозаболявания или автоимунни заболявания: "Тези хора са в приоритетната група за ваксиниране. Тя е определена в националния план като "хора с хронични заболявания" - без да конкретизираме точно какви са те, защото считаме, че всеки такъв пациент трябва да бъде индивидуално преценен в зависимост от тежестта на състоянието му от общопрактикуващият лекар или друг специалист."

Ако хората не са с изявена симптоматика на хроничното заболяване - могат да се ваксинират, ако са с изявена клиника, трябва да се въздържат докато пикът отмине - примерно, с много тежък инсулт в момента, със сърдечна недостатъчност и развиват тежък инфаркт, или са с обострена хронична белодробна болест.

При автоимунните заболявания се върти хипотеза, че те не бъва да се ваксинират - те обаче са в риковата група за по-тежко протичане при заразяване с COVID-19 - тук също преценката трябва да е внимателна и индивидуална, препоръча експертът. Тези хора ако са с тежък имунен дефицит, тогава не трябва да се ваксинират, но при контролирано състояние - без тежка клинична симптоматика - той може да се ваксинира. "Няма данни все още, че ваксината влияе на автоимунното състояние, ако то е контролирано"

За онкоболните - трявба да има ограничения само за пациенти в терминален стадий. Всички други могат да се ваксинират, но трябва да се прецени отново индивидуално.

В Русия ограничават бременните и кърмачките от ваксиниране срещу COVID-19, ограничават и хората с автоимунни заболявания - но при руската ваксина има много повече рестрикции, коментира тя. В Русия също не имунизират при остри респираторни заболявания, дори считат, че трябва да преминат 2 седмици след преминаване тази инфекция преди ваксиниратнето.

6 смъртни случая при тестовете на ваксината на ''Pfizer"

Шестима души са починали при тестовете на ваксината, разработена съвместно от американската компания ''Pfizer'' и германската ''BioNTec...

"Ваксината не е панацея, тя не е лекарственно средство. Трябва много ясно и категорично да се подчертае, че тя е средство за профилактика на инфекционна болест. Не може да се очаква от нея да има аламинутен, бърз ефект", уточни професорът.

При всички случаи трябва да се обмисли ползи срещу рискове при ваксиниране срещу COVID-19.

"Ползвата от това да се ваксинираме при всички, разработени ваксини срещу COVID-19, които са стигнали до последен стадий на клинично изпитване и вече са регистрирани за оценка в Агенцията за безопасност на лекарствата към ЕС, ползата e неимоверно по-голяма, отколкото евентуалните рискове. Това вече е доказано, а всички останали сценарии, за които си мислим, са в границите на хипотезите и е много трудно да бъдат коментирани в момента", заяви експертът.

Какво да очакваме след ваксиниране срещу COVID-19?

Очакваме "тя да изгради имунен отговори, който ще ни ни протектира от заболяването COVID-19. Очакваме и ако се заразим заболяването да бъде по-леко с по-лека симптоматика. Усложненията ще бъдат по-малки.  Разбира се, не се очаква летален изход при тази ситуация. Доказано е, че появата на антителата, при точно тази ваксина, генерират ясен имунен отговор. Появавта на антителата е някъде около 14-тия ден, но те достигат своят пик след 28 ден от ваксинацията. Установено е и че те са неутрализиращи. Не можем да изследваме неутрализиращият ефект на тези тела сега, въпреки че клиничните изпитвания го доказват."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване