Уважаван български лекар: РНК ваксината на Pfizer показва учудващо малко странични ефекти

8845
Уважаван български лекар: РНК ваксината на Pfizer показва учудващо малко странични ефекти
Снимка: Getty Images/Guliver

Противно на мненията, че ваксината на BioNTech/Pfizer е нова, всъщност има няколко ваксини, създадени на база информационна РНК технология, но се ползват ограничено. Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка на Университета в Берн.

Не е вярно, че ще ваксината ще промени генетичния ни код – РНК е един междинен продукт, който след време излиза от организма, категоричен беше д-р Илиев.

Испания няма да ваксинира хора с алергии

Испанската регулаторната агенция за лекарствени и здравни продукти (MHRA) препоръча тази сряда, "като предпазна мярка", да не се инжект...

Когато една ваксина се тества, се следи абсолютно всичко, което става с доброволците – дори какво е настроението си. Ваксините показват обикновено ефектите си от 2 до 3 месеца – ваксините вече не се правят по старите методи от средата на XX век, като тази за полиомелит. Разбира се, странични ефекти има – вдигане на температура, зачервяване на мястото на убождане. Учудващо малко странични ефекти виждаме, каза д-р Илиев пред Нова телевизия.

Що се отнася до това какво се случва, ако се постави ваксина на заразен, д-р Илиев посочи, че „ефектът на ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване”. Има едно правило – когато не сте напълно здрав, е хубаво да се изчака, подчерта лекарят.

Винаги има риск ваксината да не е ефективна, но данните например на Moderna показват, че ще прекарате по-леко заболяването, заяви лекарят.

Надяваме се ваксината да действа по-дълго от половин година. Мит е, че имунитетът след прекаран COVID-19 е завинаги, смята д-р Илиев. И изрази известни резерви специално за ваксините с аденовирус (т.нар. векторни ваксини), каквато е тази на Оксфордския университет и AstraZeneca, както и руската "Спутник V".

Две алергични реакции след ваксинация с коронавирусната ваксина на Pfizer във Великобритания

Британските здравни служби докладват за 2 случая на възможни алергични реакции при поставяне на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу нови...

Припомняме, че вече излезе предварителен доклад за свойствата на ваксината на BioNTech/Pfizer. Интересното там е, че при 38 000 доброволци, участвали в третата фаза на клиничните проучвания, има 6 починали – 2 от тях са получили ваксина, а 4 от починалите са в плацебо групата. Случаите на двамата починали, които са получили ваксина, са следните: един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след поставяне на втората доза.

Съгласно предварителния доклад, рисковете при двете групи – тази, действително получила ваксина и тази с плацебо, са сходни. Хотата в групата на ваксинираните са били застрашени от 0.5% риск от по-тежки странични ефекти, докато този риск при плацебо е бил 0.4%. Най-много оплаквания има от сърдечни проблеми (0.1% риск и в двете групи), нервни проблеми (0.1% и при двете групи), инфекции и инвазии (0.1% и при двете групи).

Още: Безопасна ли е ваксината на Пфайзер?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com