Електронното здравеопазване пак зацикли

4101
Електронното здравеопазване пак зацикли
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Дни след като подписа договор за част от дейностите, свързани с въвеждане на електронно здравеопазване, ведомството на министър Кирил Ананиев срещна отпор за останалите.

На 8-ми юли Министерството на здравеопазването подписа договор с консорциум „Стемо – Гама Консулт“ за сумата от 1 928 103 лв. без ДДС. Консорциумът се състои от фирмите „Стемо“ ООД и СД „Гама консулт – Калинкин, Прокопов и с-ие“. Негов ангажимент е да разработи и внедри национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентикация и базова функционалност на ядрото на Националната здравно-информационна система (НЗИС).  

Днес обаче КЗК обяви за незаконосъобразно решението на министъра за другата част от системата, за електронните медицински документи - досие, здравен запис, рецепта и направление.

Тази обществена поръчка е разделена на две обособени позиции. Първата е за е-медицинско досие и е-здравен запис, където ще се събира съществената информация, свързана с лечението на дадения пациент, независимо от вида лечебно заведение и от това дали то работи с НЗОК, или не. Позицията е с прогнозна стойност 831 666 лв. Срокът за изпълнението е 15 месеца, а гаранционната поддръжка – 24 месеца.
Втората е за изработване на е-рецепта и е-направление. Те ще са стандартизирани услуги за предписване и отпускане на лекарствени продукти, за издаване и изпълнение (отчитане) на направления в лечебните и здравни заведения. Тази подсистема ще разпознава лекари и магистър-фармацевти на базата на техните електронни подписи или друг надежден метод за автентикация.

МЗ още не знае дали ще се надгради или не основният пакет здравни услуги след реформата

"Не може да се направи изводът дали ще бъде намален или разширен пакетът на здравни услуги, тъй като НЗОК може да си позволи надграждан...

Прогнозната стойност за изработване на е-рецепта и е-направление е 800 000 лв. Срокът за изпълнението е 9 месеца, а 24 месеца е гаранционната поддръжка.
За втората позиция комисията е избрала изпълнител – обединение „Е-здравни системи“ между фирмите „Контракс“ АД, „Скауер Груп“ ЕООД и „Ей Ес Ес“ ООД.

Първата позиция е прекратена с мотив, че две от трите предложения не отговарят на предварително обявените условия на възложителя, а с отварянето на ценова оферта само на един кандидат не може да се постигне максимална публичност и прозрачност.

Двете решения на Комисията - както за класирането, така и за прекратяването - са обжалвани в Комисията за защита на конкуренцията и тя ги обяви за незаконосъобразни.

Преписката се връща на възложителя за продължаване на процедурата от етап разглеждане на техническите предложения на „Технологика“ ЕАД и ДЗЗД „Стемо-Гама Консулт“.  Всъщност те са и жалбоподателите.  

Решението на КЗК подлежи на протест пред ВАС, но министърът трябва да реши дали ще върне процедурата, или ще предприеме касационно обжалване.

Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании

Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение да закрие Националния център по наркомании. Като основен мотив з...

Здравното ведомство трябва да плати на „Технологика“ 1700 лв., а на консорциума – 2900 лв.  

Припомняме, че през август месец миналата година МЗ направи първо обявление за избор на изпълнител по проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) — етап 1 и етап 2“. Тогава поръчката бе една, а заложените дейности - в пет обособени позиции, не както сега в две отделни поръчки със съответните обособени позиции.

Тя обаче бе блокирана с жалби в КЗК от фирмите „Стемо“ ООД, „Ифелоус“ ООД и СД „Гама консулт – Калинкин, Прокопов и сие“.

На 27 септември министърът издаде заповед за спиране на процедурата, а ден по-късно я прекрати заради фатално недоглеждане. В обявлението не е било посочено, че показателят „техническа оценка“ с тежест 60% се определя от два показателя със съответната тежест.

След като преработиха поръчката, я възобновиха на 12 октомври, но дейностите бяха съкратени. От петте обособени позиции оставиха първите три, а поръчката вече е за 2,5 млн. лв. без ДДС. Един месец по-късно и тя бе блокирана – от две фирми, участници в предишното ѝ спиране. Жалбата е от обединени в консорциум фирмите „Стемо“ и „Гама консулт”.

На 16 ноември КЗК образува производство по тази жалба. Тогава от МЗ излязоха със съобщение, в което признаха, че са притеснени. Срокът за изпълнение на заложените в НЗИС дейности е две години и 10 месеца. Целият проект за е-здравеопазване е за 12 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Добро управление“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com