Европа може да одобри адаптирани ваксини срещу Омикрон този септември

1894
Европа може да одобри адаптирани ваксини срещу Омикрон този септември
Снимка: Getty images

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини срещу варианта на COVID-19 Омикрон и подвариантите му през месец септември. Това обяви изпълнителният директор на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов за кампанията на здравното министерство „Плюс мен“.

„Компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините - моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон. Очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и препарати спрямо ВА.4 и ВА.5", заяви Кирилов в интервю за кампанията на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК-ваксини, от които България очаква доставки през септември, обяснява той.

Кирил Петков: Не предвиждаме ковид ограничения, българите могат да имат едно спокойно лято (ВИДЕО)

Искам ясно да заявя на всички български граждани - няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма и...

И Moderna, и Pfizer твърдят, че са близо до това да пуснат нови бустерни препарати, насочени срещу подварианта BA.1 на Омикрон. Ваксините първо трябва да бъдат одобрени от регулаторите в САЩ, а след това ще вероятно ще дойде и разрешението в Европа.

Богдан Кирилов е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт. "Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън ЕС ще покажe дали и до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента", коментира още ръководителят на българската Агенция по лекарствата.

На въпроса "Какъв е съветът Ви - да се чакат адаптираните ваксини, или да ползваме сега тези, с които разполагаме?“, той отговаря: "Считам, че ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно именно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система. Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх".

Мнението си той мотивира и с актуализираните препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата. Двете институции потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите остават изложени на най-висок риск от тежко протичане на заболяването. По-ниският брой на лица със завършен ваксинационен курс в България спрямо останалите държави от ЕС определя необходимостта от продължаване на кампанията за първична ваксинация и приложението на първа бустер доза, за бъде защитена максимално голяма част от населението.

Очакванията, че през есенния сезон на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ коментира с думите: "Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.".

Индийският Омикрон изглежда почва бързо да се разпространява

Първите случаи на заразяване с новия вариант на Омикрон - BA.2.75 са регистрирани в Канада, съобщава местният телевизионен канал CTV, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване