Фармацевт: Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите

3941
Фармацевт: Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите
Снимка: "Хемороидите вече не са табу"

Пациентите, които страдат от хемороиди, много често се обръщат първо към фармацевтите, които познават и на които вярват, за да споделят за проблема. Според Мартина Димова, която е фармацевт по образование и работи в аптека „Хапчето“ в Пловдив, заболяването не бива да се подценява. Прочетете какви са съветите й по отношение на превенцията и профилактиката на хемороидалната болест.

Може ли фармацевтът да бъде полезен на пациент, който търси помощ при лечение на хемороиди и как?

Фармацевтите се възприемат като най-достъпните здравни специалисти и доста често пациентите се обръщат към нас за помощ и съвети по различни здравни проблеми. Един от тях са хемороидите -  често срещано заболяване, за което хората се притесняват да говорят и да се консултират с лекар. Затова търсят фармацевта, когото вече познават и на когото могат да имат доверие. Пациентите, които идват при нас са различни - мъже, жени, по-възрастни пациенти или хора със стомашно-чревни заболявания. Често са притеснени, объркани, с изострени симптоми като болка, парене, сърбеж. Те споделят, че ги е срам да коментират здравословния си проблем дори с най-близките си хора. Макар и с притеснение говорят с нас и се интересуват за възможностите за терапия.  Когато пък вече са посетили лекар и дойдат с рецепта, им помагаме с разяснения относно изписаните лекарства. Така че, да, ние фармацевтите, можем да бъдем полезни на пациенти с хемороиди със съвети, информация, насоки за профилактика и  най- вече да им помогнем да разберат колко е важна навременната консултация с лекар.

Какви въпроси най-често ви задават хората, когато идват в аптеката по повод на хемороиди?

Най-често ни питат как да облекчат симптомите като болка, парене и сърбеж. Задават въпроси дали кървенето и болката са опасни и какво трябва да предприемат. Притесняват се дали не е нещо опасно, злокачествено като заболяване и какви са възможностите за лечение. Интересуват се какво могат да прилагат като профилактикa,  а понякога дори не знаят, че става въпрос за хемороиди, не са наясно изобщо с това заболяване и търсят информация от нас.

Българите често предпочитат да се самолекуват, вместо да отидат на преглед при лекар. Какви са вашите впечатления и какви съвети давате на хората, които се обръщат първо към вас за помощ?

Обикновено хората идват в аптеката, когато имат изострени симптоми, опитали са се да облекчат болката и сърбежа с различни методи от народната медицина и природолечението, за които са чували и чели. След като са ги използвали и не са усетили ефект, се обръщат към нас. В такива случаи ги разпитваме дали има кръв в изпражненията, сърбеж, парене и болка, дали става въпрос за външни или вътрешни хемороиди. Ако имат подобни симптоми, ги съветваме да потърсят незабавна консултация със специалист. Докато обаче открият лекар и отидат на преглед, а междувременно страдат от остри хемороидални кризи, ги съветваме да използват венотоници под формата на таблетки. Тези медикаменти повишават венозния тонус и служат като вазопротектори. Увеличават устойчивостта на малките кръвоносни съдове и улесняват “свиването им”, също така имат и противовъзпалителен ефект. С помощта на подобен тип медикаменти хемороидите кървят по-малко, облекчава се сърбежа и болката. След като отмине острата хемороидална криза, съветваме пациентите да продължат с медикаментозното лечение за период от 2 месеца в по-ниски дози. Така намаляваме риска от появата на нови обостряния, особено при хората с фамилна обремененост или при тези, които са изложени и на други рискови фактори за развитието на хемороиди. Понеже темата е доста деликатна, насочваме пациентите да посетят платформата venite.bg, където могат да прочетат на лесно разбираем език повече за симптомите на заболяването и да открият полезни съвети при наличие на хемороиди.

Разкажете за някои от най-често срещаните митове и заблуди за хемороидите.

Често, когато хората имат симптоми на възпалени хемороиди, придружени с кървене,  си мислят за най-страшната диагноза - рак. Въпреки че ректалното кървене е често срещан симптом при хемороидите, то може да бъде знак и за други състояния като анални фисури, фистули, полипи, онкологични заболявания, наличие на възпалителен процес. Трябва да се обърне специално внимание, ако кръвта е тъмнокафява. За да са спокойни за здравето си, съветваме пациентите да се консултират с лекар при първа възможност.

Другото често разпространено, но невярно схващане е, че лютото и пикантното предизвикват хемороиди. При консумация на такива храни човек често усеща парене в областта на ануса при изхождане. Нямаме обаче доказателства, че пикантните храни водят до развитие на хемороиди или ги влошават. От изключително значение е хората просто да водят здравословен начин на живот - да избягват преработените мазни и пържени ястия, тесто, захарни изделия. Хубаво е да наблегнат на плодовете, зеленчуците, храните, богати на фибри и да приемат повече вода – поне 1 литър и половина на ден.

Какво според вас е важно за профилактика на хемороидите? Как да се предпазим от развитие на заболяването?

Профилактиката на хемороидите включва подходяща диета - трябва да се приемат повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, бобови растения. Задължително е при повишаване на фибрите да се увеличи и приемът на течности. Правилна поза в тоалетната, редовен режим на дефекация, намаляване на времето за изхождане, избягване на напъването са също от значение. Важно е хората да свикнат да носят удобно, нестегнато бельо от естествена материя. Да поддържат добра хигиена - измиване с хладка, а не гореща вода и сапун вместо употреба на тоалетна хартия, която може да раздразни кожата. Да се стремят да осигурят повече движение – разходки или гимнастика. Да избягват продължителното застояване през деня, което води до застой на кръв в малкия таз и долните крайници и се смята за предпоставка за развитие на хемороиди и разширени вени.

Защо според вас е важно хората да са информирани за хемороидалната болест и какво биха си спестили, ако са запознати с важността на превенцията и навременното лечение?

Хемороидите не са състояние, което трябва да бъде подценявано и неглижирано. Става въпрос за бавно прогресиращо заболяване. В напредналите стадии то нарушава трудоспособността,  влошава качеството на живот, създава психически и физически дискомфорт. Основните усложнения в резултат на хемороиди са тромбоза на хемороидалния възел, съпътствана от силна болка, често водеща до обща отпадналост и кръвотечение от хемороидалните възли. В тези случаи лекарската намеса става незабавна и неизбежна. Затова е важно да обърнем специално внимание на темата за хемороидите и да разчупим табуто, че те са нещо срамно. Напротив, херомоидите са заболяване като всяко друго и хората трябва да са информирани за рисковите фактори, за профилактиката, за възможностите за лечение. Не трябва да се притесняват да потърсят помощ от специалист, да споделят повече за състоянието си и да  предприемат навременни мерки за лечение. Именно това е целта на настоящата кампания “Хемороидите вече не са табу” – да помогнем на много хора да научат повече за хемороидите, да разберат колко е важно да потърсят консултация с лекар и най-вече - да им дадем възможност да се върнят към нормалния си начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com