Финално: ВАС отмени механизъм, който щял да доведе до липса на някои лекарства

1525
Финално: ВАС отмени механизъм, който щял да доведе до липса на някои лекарства
Снимка: iStock

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение от 28 юни 2023 г. на тричленен състав на същия съд, с което беше отменен Механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за 2021 г. за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от здравната каса.

Този механизъм беше приет с решение от 12 януари 2021 г. на Надзорния съвет на НЗОК. Сега обаче той официално отпада - решението на ВАС по административното дело е окончателно.

Накратко - мотивите на ВАС са, че при приемането на механизма е имало нарушение на процедурата, а също така изпълнението му противоречи на норми в Конституцията.

Още: Европейския парламент прие важни реформи в пазара на лекарства в ЕС

Какъв е механизмът?

Според Закона за здравното осигуряване Механизмът представлява компесаторна мярка, която се прилага в случаите на превишение на средствата за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, определени в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година.

Покриването на разликата между заложени приходи и действително реализираните разходи е възложено на частноправните субекти, които доставят в страната лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. За възстановяването на разходите в случаите на превишение е налице законова рамка, като редът и начинът на това възстановяване се извършват съгласно нарочен механизъм, какъвто е оспореният за 2021 г.

Още: Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Мотивите на ВАС

Касационната инстанция приема за правилен извода на тричленния състав на ВАС, че механизмът за 2021 г. е подзаконов нормативен акт, издаден от Надзорния съвет на НЗОК в рамките на предоставената му компетентност, но в нарушение на процедурата, тъй като не са спазени изискванията на чл. 77 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), обсъждане на проекта заедно с представените становища, предложения и възражения, а това е в противоречие с основните принципи - достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост, визирани в чл. 12 и чл. 13 от АПК.

Снимка: БГНЕС

Още: „Пенсионерите ще могат да идат на театър и кино“: Денков похвали НЗОК и МФ за безплатните лекарства за сърце

Този извод е самостоятелно основание за отмяна на Механизма. Въпреки това касационната инстанция е изложила подробни мотиви и по отношение на материалната законосъобразност на акта.

ВАС мотивирано е приел, че при прилагане на Механизма в настоящия му вид се стига до изземване на прихода от продажбата на съответния лекарствен продукт, което е в противоречие с нормите на Конституцията на България, уреждащи закрилата на правото на собственост (чл. 17, ал. 1, З и 5), на свободната стопанска инициатива (чл. 19, ал. 1) и на инвестициите (чл. 19, ал, 3).

От друга страна, задължението за доставка на достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението и прилагането на Механизма води до абсолютно финансово натоварване на ангажирания субект.

Още: Добри новини: Ето кои лекарства ще са безплатни от април

Засягането на търговските субекти, от своя страна, би довело до оттегляне на лекарствени продукти от българския пазар, респективно от лишаване на здравноосигурените лица от достъп до определени лекарствени продукти, чиито вносители са засегнатите лица, аргументират се от ВАС.

По делото е установено, че преразходът по бюджета на НЗОК, който субектите следва да покриват съгласно Механизма, се реализира не като изключение, а закономерно във всяко тримесечие - видно от представени справки на НЗОК по тримесечия за 2021 г. - и за годината като цяло. Всичко това визира неправилно планиране на бюджетните разходи от страна на НЗОК, на умишлено заложен скрит дефицит при бюджетното планиране от страна на НЗОК, който е предвидено да бъде прехвърлен към фармацевтичната индустрия посредством Механизма, съобщават върховните съдии.

Липсата на възможност за компенсиране между лекарствените продукти в различните подгрупи води до по-неблагоприятно третиране на търговските дружества на иновативни лекарствени продукти, особено на тези, които се заплащат за първи път от бюджета на общественото здравно осигуряване през съответната година, твърдят от ВАС.

Още: Проф. Христо Хинков: Трудно ми беше да разбера защо изчезват лекарствата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Без нови отчетени заразени за денонощие

Ангел Кунчев: Няма нови смъртни случаи от коклюш

Отново 2 са новите случаи на коронавирус за денонощие

Новите случаи на коронавирус намаляват, в 26 области няма открити заразени

Здравният министър уволни директора на болница "Лозенец"

Изписват утре младежът, пострадал от мълния в столицата

Пари за Националната детска болница ще има, увери експерт

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

В началото на 2025 г. става ясно как ще изглежда Националната детска болница

Първи смъртен случай на дете от парвовирус - ето колко са случаите в България и какви са симптомите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване