Ген. Мутафчийски: Неоткритите заразени у нас са вероятно 6 – 7 000 души, предстоят напрегнати времена

13037
Ген. Мутафчийски: Неоткритите заразени у нас са вероятно 6 – 7 000 души, предстоят напрегнати времена
Снимка: БГНЕС

"Още преди време казахме, че около Великден очакваме скок в заразените от коронавирус и на практика това е факт. Обясняваме си го с отбелязването на Цветница и хубавото време. Всички очаквания, за съжаление, се сбъднаха. Миналата седмица хората бяха доста недисциплинирани и вече берем плодовете на това". Това съобщи в предаването "Лице в лице" по bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Наблюдаваме напускането на София от страшно много хора и това крие риск да се разнесе заразата из всички краища на България. За съжаление ни предстоят напрегнати и интересни времена", предупреди той.

Мутафчийски: Нови или мутирали стари вируси са една от най-големите заплахи за човечеството

"За съжаление тези лаборатории ще бъдат все по-нужни и за в бъдеще, защото дори и да отмине COVID-19, човечеството винаги ще бъде изпра...

Ген. Мутафчийски засегна темата и с масовото тестване на населението. Той обясни, че Германия, която често се дава за пример, извършва по 300 000 броя седмично. „С тези темпове на германците ще им трябват около 3 години, за да тестват цялото си население“, заяви той, като уточни, че се очакват резултатите от около 140 проби, които се работят във Военномедицинска академия.

Ген. Мутафчийски припомни, че в началото на епидемията от Световната здравна организация са препоръчали изследване на лицата със симптоми, контактните на тях лица от първи ред, както и медицинския персонал, грижещ се за тези заразени. „С напредване на епидемията, става изключително трудно да се проследят епидемиологичните връзки и се преминава към по-случайно и масово тестване. Ние все пак имаме неизчерпан ресурс и все още можем да ги проследяваме", допълни той, като допълни, че не смята за адекватна идеята да се направят 7 милиона теста, с което да се обхване цялото население. "Видяхме картината и с 4000 теста, че под 1 процент е заболеваемостта и то в рискови групи. Подобно изследване нямаше да покаже нищо значително и щеше да е една моментна снимка, полезна за научни изследвания и публикации, но не и от практическа гледна точка", допълни ръководителят на Националния оперативен щаб.

"Заразените може да се окажат и 8 000. Ние не си правим илюзията, че хващаме абсолютно всички заразени. Преди хващахме двама заразени от 11, сега хващаме двама на 7, което е много по-добре. Допустимият брой в България, че са заразени, а не са обхванати от здравната система, е около 6 – 7 000 души. Намираме се в такъв период от епидемията, в който е много по-важно да откриваме болните и контактните от първи ред, за да предотвратим разпространение на заразата", уточни той.

По повод бързите тестове за наличие на антитела за вируса ген. Мутафчийски припомни масовото изследване на над 1 000 полицаи, при които се оказа, че 993 от тях не са се срещали с вируса. "Едно нещо трябва да е икономически издържано, когато се прави. Първите планове, които се споделяха от много участници по телевизиите, сметката на това, което предлагаха, беше близо половин милиард лева. Възможно ли е половин милиард да отдели държавата да докаже че 993-ма души са здрави?“, попита той, като припомни, че става въпрос за полицаи, които работят на първа линия и всеки ден се срещат с различни хора. Подобно според него е положението и при лекарите. Проучване е направено при лекари от "Пирогов", ВМА, медици от Бургас, Кюстендил, Дупница, Видин, Габрово и Плевен. "Тези изследвания показват, че на практика нашата популация е девствена по отношение на срещата си с коронавируса", категоричен бе ген. Мутафчийски.

Ръководителят на Националния оперативен щаб коментира и теорията, че ваксината БЦЖ предпазва от заразяване с коронавирус. "Това е една хипотеза, която много се надявам да е вярна, но за момента няма достатъчно доказателства. Подобно е положението и с новите теории за някаква мутация в нашия геном, лансирана в Белгия, която ни прави устойчиви на заразяване", допълни той.  

Интересни факти от живота на генерал Мутафчийски

Венцислав Мутафчийски е военен лекар, професор от Военномедицинска академия, както и нейн началник, генерал-майор от Военномедицинската...

На обвиненията, че много повече хора са заразени и е възможно заразените да са около 100 000, ген. Мутафчийски отговори, че тъй като смъртността е около 4 процента, това не може да е вярно. "Това означава да са починали около 4 000 души. Такава смъртност не може да остане незабелязана. Понеже винаги съм изтъкан от недоверие и не вярвам и на себе си дали съм прав и сверявам всичко по много канали, включително и постоянно в разговори с нашите колеги, винаги подлагаме теориите на съмнения и ги проверяваме. Факт е, че няма повишение на общата смъртност, къде тогава е смъртността?", попита той.

Проф. Мутафчийски обяви, че до момента в България няма установен случай на излекуван от коронавирус човек, който след това отново да дава положителна проба. "Има, обаче, научни публикации, в които за 386 човека е доказано нещо подобно", уточни той (ЕТО ОБЯСНЕНИЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА СПОРЕД ЮЖНОКОРЕЙСКИ ПРОФЕСОР). Относно протичането на болестта при децата ген.

Началникът на Националния оперативен щаб беше категоричен, че към момента малчуганите в България карат болестта изключително леко. "Не се наложи хоспитализация на нито един малък пациент освен на едногодишното дете и то я прекара много леко – само с ларингит", уточни той.

Относно притесненията от страничните ефекти на хлорохина и хидроксихлорохина, ген. Мутафчийски призна, че тези медикаменти нарушават проводимостта в сърцето, но до момента у нас медиците не са се сблъсквали с много тежки странични ефекти. "Все пак всички пациенти, които се лекуват с хлорокин, са под постоянно наблюдение в болница и затова този медикамент не се използва за домашно лечение. Още повече, че съчетан с "Азитромицин" става синергично действие и наистина може да се стигне до смърт (бел. ред. - злощастен и трагичен пример за това има от Бразилия). Все пак има известни надежди, че това е лечението, което изчиства вируса и е единствено ефективно на този етап", заяви той.

"Важно е Щабът да бъде абсолютно честен и откровен. Стремим се да следим световните тенденции, там често виждаме много тревожни неща и ние не можем да ги спестим на хората", каза ген. Мутафчийски по повод обвиненията, че често изявленията на представителите на щаба предизвикват страх и притеснение у хората.

България има най-ниската смъртност, най-либералните мерки, това са факти

Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг за ситуацията с коронавируса. Мутафчийски изп...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com