Петя Славова има пръст в драмата със санаториумите?

29051
Петя Славова има пръст в драмата със санаториумите?

В два поредни материала Actualno.com запозна читателите си със скандална схема, при която чрез заобикаляне на закона държавата харизва 13 санаториума на частния бизнес. Схемата върви при двама редовни здравни министри – Таня Андреева и настоящия Петър Москов.

Кой обаче стои зад желанието апетитните имоти да преминат в частни ръце? Категоричен отговор няма, но слухове колкото искате. Според източници на Actualno.com интерес към някои от санаториумите проявяват лица, свързани с ДПС. Друг слух сочи банкерката Петя Славова като заинтересована от възможността да влезе в този новооформящ се бизнес. Неофициалната информация на Actualno.com е, че става въпрос за Поморие и калолечебницата там.

"КОЙ" лапа от санаториумите, министър Москов?

Здравният министър Петър Москов е на път да завърти голяма далавера. Иде реч за апетитните имоти на "Специализирани болници за рехабили...

Междувременно стана ясно, че 12 от общо 13-те специализирани болници за рехабилитация в България все още са под контрола на държавата. Това стана ясно след разговор на Actualno.com с д-р Ченко Чалъков, който е главен изпълнителен директор на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД (СБР-НК) в периода септември 2013 година – юли 2014 година.

Пред Actualno.com д-р Чалъков уточни, че 3,6 декара земя при курортна поликлиника и балнеолечебница в село Шипково вече е даден безвъзмездно на Община Троян. Решението на Министерския съвет е от 23 юни, 2014 година. А Община Троян обяви наем за имота още на 22 май същата година – месец по-рано.

На въпрос на Actualno.com каква е ролята на Съвета на директорите на СБР-НК относно безвъзмездното даряване на имоти на лечебното заведение, д-р Чалъков отговори – препоръчителна. Здравното министерство ни пита за становище, ние казваме. По времето на министър Андреева бяхме твърдо против санаториумите да отиват безвъзмездно при общините, заяви той. Мнението на д-р Стоян Маджаров, който води институционална битка, за да докаже, че е действащ директор на СБР-НК, е същото.

Д-р Чалъков представи и документи, които го оневиняват изцяло по мотивите, с които беше уволнен от Андреева. Становище на КПУКИ показва, че той не е бил в конфликт на интереси и не е работил по трудов договор на друго място, докато е бил шеф на болницата.

Петър Москов в центъра на модел "КОЙ" за санаториумите на България

Сигурен съм, че ще деинсталираме модела „КОЙ” – първо го заявяваме и след това се справяме с него. Това заяви сегашни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com