Инвитро клиника иска разследване на финансирането на пациентските организации

2098
Инвитро клиника иска разследване на финансирането на пациентските организации
Снимка: iStock/Guliver

Ръководството на една от столичните инвитро клиники ще сезира НАП и икономическата полиция за извършване на проверка за финансирането на пациентските организации, които разпространиха твърдения за липса на контрол върху клиниките, извършващи инвитро процедури с пари от Центъра за асистирана репродукция.

Миналата седмица от организациите "Заедно с теб" и "Диабет" поискаха оставката на шефа на Центъра д-р Мария Георгиева заради допуснати злоупотреби с разходването на средствата, които според организациите са констатирани в доклад на Сметната палата.

10 двойки с репродуктивни проблеми ще подпомогне община Търговище

10 нови двойки ще бъдат подпомогнати за изследвания и съпътстващи процедури от общинския фонд „Ин витро” в Търговище. Това ...

Днес д-р Георгиева заяви, че в доклада няма данни за злоупотреби и нарушения, а директорът на една от клиниките д-р Георги Стаменов поиска конкретни сигнали и заподозря интереси, целящи оклеветяване на медицината в България.

Заради липса на конкретни данни за злоупотреби с харченето на парите от Центъра за астистирана репродукция д-р Георги Стаменов - директор на една от инвитро клиниките, работещи с Фонда, внася сигнал до компетентните държавни институции с искане да се разследва откъде идва финансирането на пациентските организации, които твърдят, че има злоупотреби.

Той заяви, че е готов да понесе отговорност в съда за това действие и поясни, че един от представителите на тези организации администрира страница във Фейсбук, на която двойките с репродуктивни проблеми се насърчават да търсят възможности за инвитро в клиники в Турция, предаде Дарик.

Д-р Стаменов припомни, че новата държавна политика спрямо инвитро процедурите предвижда финансиране на четвърти опит след три неуспешни, както и на хората с онкологични заболявания за бъдещо зачеване, генетичен анализ на ембриони при лица с хромозомни аномалии. Предвижда се и засилване на контрола спрямо клиниките, които работят и ще работят в центъра за асистирана репродукция. За да получи финансиране от държавата, дадена клиника ще трябва да докаже направени поне сто пункции със собствени средства. А клиниките, които са провели 250 пункции с държавни пари, ще подлежат на проверка.

2171 деца са родени ин витро с финансова помощ от държавата

Сметната палата извърши одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция за периода от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 година. Извод...

Директорът на Центъра за астистирана репродукция д-р Мария Георгиева заяви от името на целия екип на Фонда, че в доклада на Сметната палата няма констатирани нарушения и че ще продължат да работят за националната кауза - да сбъдват мечтите на жени да имат бебе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com