Изследване показва основните разлики и страничните реакции при ваксините на Pfizer и Moderna

12693
Изследване показва основните разлики и страничните реакции при ваксините на Pfizer и Moderna
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия одобри ваксината на Moderna, която отново е иРНК, кодираща същия протеинов антиген. Една от важните разлики между двете одобрени ваксини е, че тази на Pfizer съдържа 30 микрограма на доза, а тази на Moderna - 100 микрограма.

На 30 декември бяха публикувани официални данни относно ефективността и безопасността на ваксината на Moderna. В проучването участие са взели 30 420 човека, разделени на две равни групи - ваксинирани и плацебо група. 96% от тях са получили две дози, 2.2% не са получили поради наличие на COVID-19 инфекция.

С какво ваксината на Moderna е по-добра от тази на Pfizer?

В понеделник (11 януари) се очаква у нас да пристигне първата доставка от втората одобрена в Европа ваксина срещу коронавирус - препара...

Участниците са били над 18 години и не са боледували от COVID-19. За да е напълно представителна извадката, в изследването са поканени хора на различна възраст, с различна раса и етнос, в различни рискови групи и други.

Хората в групата на ваксинираните са получили първа доза от 0.5 ml със 100 микгрограма иРНК, а след 28 дни още една доза. Плацебо групата са получили солеви разтвор. Странични реакции след първата доза са описани по-често в групата на ваксинираните (при 84.2%), отколкото при плацебо групата (19.8%) и изчезват за около 3 дни.

След втората доза описаните реакции при ваксинираните са били 88.6% и 18.8% при плацебо групата. Най-често хората са се оплаквали от болка в зоната на инжектиране (86%), което е нормално. Описани са и късни реакции (до 8 дни след ваксиниране) при 0.8% след първата доза и 0.2% след втората - еритема, локално загрубяване на кожата, повишена чувствителност и други. Реакциите отшумяват за около 4-5 дни.

Системни странични ефекти след първата доза са се наблюдавали по-често при ваксинираните (54.9%), отколкото при при плацебо групата (42.2%). След втората доза 79.4% от ваксинираните са докладвали подобна реакция, докато при плацебо групата само 36.5%.

Pfizer или Moderna - какво знаем за тези ваксини

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech, а на 6 януари ще даде становището си за тази на Moderna....

Продължителността на тези реакции е била 2-3 дни и са се наблюдавали по-често при хората под 65 годишна възраст. Най-тежките странични реакции са се наблюдавали с еднаква честота както в групата на ваксинираните, така и в плацебо групата. Най-честите оплаквания са за свръхчувствителност (1.5%), главоболие, отпадналост и други.

Ефективността на ваксината е наблюдавана в продължение на повече от 120 дни. В плацебо групата са били описани 185 случая на COVID-19, а в групата на ваксинираните 11. Това означава, че средната ефективност е около 94.1% и е относително еднаква при различните изследвани групи хора. 30 човека от плацебо групата са развили остър COVID-19 (един човек е починал от заболяването), а в групата на ваксинираните - 0.

На пръв поглед сякаш при ваксината на Moderna се наблюдават повече странични ефекти, отколкото при тази на Pfizer, но те са в рамките на нормалното за тези препарати. Може би това се дължи на пъти по-високата доза РНК, която води и до синтез на повече от антигена. Или причината е различния химичен състав на липозомите.

Източник: Lindsey R. Baden, Hana M. El Sahly. 2020. Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine. DOI: 10.1056/NEJMoa2035389

Още: ЕК: Страните от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с доставчици на ваксини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com