Жена с увреждания ще чака половин година за освидетелстване от ТЕЛК

2291
Жена с увреждания ще чака половин година за освидетелстване от ТЕЛК
Снимка: iStock/Guliver

Половин година за освидетелстване от ТЕЛК ще чака жена с увреждания от София. Тя е подала документи още миналия месец, но комисията, към която е разпределена, имала свободни дати чак през септември. От Регионалната картотека на медицинската експертиза в София твърдят, че от февруари заявленията за преосвидетелстване, са се увеличили значително, заради новите правила за определяне на процента инвалидност.

Гинка Златинова е с диабет и множество придружаващи заболявания. През януари е била на общ и очен ТЕЛК. От февруари процентът инвалидност се изчислява по нова формула. В нея тежест имат и придружаващите заболявания. Затова в средата на миналия месец жената подала заявление за ново освидетелстване.

Възобновиха плащанията към хора с изтекли решения на ТЕЛК

Агенцията за социално подпомагане започна изплащането на финансова подкрепа на хора с изтекъл срок на решения на ТЕЛК, които не са успе...

"И ето писмото ми дават - ТЕЛК за септември месец. Това са още 6 месеца трябва да чакам", казва Гинка. Тя се надява, че по новата формула ще има по-голям процент инвалидност, за да получава по-висока пенсия и месечна финансова подкрепа. "390 сега добре, че увеличиха пенсиите и синът ми ми помага. Най-вече от лекарства се лишавам. Не мога всичките да ги купувам", казва тя пред БНТ.

От състава на ТЕЛК, който ще освидетелства жената, казаха че имат много заявления. Затова и други хора с увреждания ще чакат решение след повече от определените от здравното министерство три месеца. "В момента системата не работи добре. Признавам го! Имаме натрупвания на много ТЕЛК решения. Затова имаме този дълъг срок", заяви д-р Асен Меджидиев- служебен министър на здравеопазването.

В София от началото на февруари до момента са подадени над 4200 заявления за ТЕЛК. В града има общо 13 комисии, 2 от тях са ведомствени към МВР болница и ВМА. "Откакто се промени методиката за определяне на процента, оттам се появиха много и за преосвидетелстване. Натоварени са много и експертните комисии. Драстично се увеличиха случаите. Няма и много желаещи колеги да работят ТЕЛК", обясни д-р Мария Чорбева - директор "Медицински дейности", СРЗИ.

Здравният министър заяви, че след като освидетелстването от ТЕЛК стане изцяло електронно, решенията ще се издават за максимум 10 дни. "Ще дадем възможността на почти всички специалисти, които имат съответната специалност да могат да освидетелстват. Не само тези, които са избрани в ТЕЛК комисиите", заяви д-р Меджедиев.

Изтича срокът, до който НОИ изплаща възстановените пенсии за инвалидност на 962 души

В срок до 15 март Националният осигурителен институт изплащаше дължимите суми на 962 души с подлежащи на възстановяване пенсии за инвал...

Системата за електронен ТЕЛК ще е готова през май, каза още министърът. Дали реално ще заработи от тогава обаче не е ясно. Необходими са промени в нормативната уредба. Такива обаче все още не са предложени официално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com