Кацаров: Няма число, при което да затворим държавата - има ориентири

8160
Кацаров: Няма число, при което да затворим държавата - има ориентири
Снимка: БГНЕС

Няма такова число, при което да се наложи локдаун, има само ориентири. Група от експерти следим тенденциите, броя на заразените и се прави оценка на риска. Ако тя показва, че при тези мерки нещата не са овладяни, те предлагат да се наложат по-строги, но няма конкретно число.

Така министър Стойчо Кацаров коментира пред "Дневник" въпроса дали подкрепя тезата на зам.-министър Златанов за локдаун при 1000 заразени на 100 000 души на национално ниво. Към днешна дата заболеваемостта на 100 000 души на национално ниво е 919,35!

"Това е негово мнение, уважавам го", каза още Кацаров.

Крие ли се здравният министър от образователния по въпроса с връщането на деца в училище?

От близо седмица служебният образователен министър проф. Николай Денков търси среща със здравния си колега д-р Стойчо Кацаров. Причина...

Той изрази надежда, че в рамките на две седмици можем да видим спад на заразените, ако се ваксинираме и спазваме предпазните мерки.

Предизборната кампания според него има негативно влияние върху ковид кризата. "Партиите се борят за всеки глас на хората. Предизборната ситуация е най-удобният момент да яхнеш популизма, да се противопоставиш и да търсиш под  вола теле, без да те интересува как това ще се отрази на здравето на хората. Затова имаме диаметрално противоположно мнение с партиите за това как се управлява кризата", посочи Кацаров.

Той призна, че сегашната вълна от заразяване е наистина най-тежката и че този вариант на вируса се разпространява много по-лесно и смъртността е много по-висока. По думите му извънболничната помощ се справя по-добре от преди и очерта като плюс новооткритите ковид-отделения и натрупания опит в борбата с пандемията.

"Сигналите за липса на легла обсъждаме ежедневно с директорите на РЗО и макар че реанимационните легла са почти на пълния капацитет, здравната система се справя", каза Кацаров.

Натиск върху болниците: Ще стигне ли кислородът за болните от COVID-19?

Изключителен натиск към здравната система заради многото заразени и тежки случаи на COVID-19 у нас. Свободните легла рязко намаляват, а...

Той уточни, че подходът е основан на комплексна организация, а не на брой легла, защото много зависи и от брия на персонала, и от цялостната организация.

"Отказвам да коментирам хипотези. Мерките вършат работа, дават резултат, необходимо е обаче съучастие на всички хора. Никой не би искал да си остане вкъщи. Всички се опитваме да излезем от тази ситуация с възможно най-малко щети върху икономиката и върху отделния човек", подчерта министърът.

"Залагам на разума и да доброто чувство на хората, не на заплахата. Не искам да правят нещо от страх, а като осъзната необходимост - за себе си, за близките си. Мерките са правила, указания как да се държим, за да преодолеем тази инфекция. Основният ми призив е да се придържаме към правилата, за да излезем бързо от кризата", посочи още Кацаров.

Според министъра 8 ноември остава като дата, след която е възможно присъственото обучение в училище за малките, а за горните класове - в следващите седмици. За децата ще бъдат доставени щадящи тестове - от тези, при които се плюе в торбичка. Първоначално се предвижда да бъдат доставени 400 000 теста, от двама доставчици, а ако всичко върви по план с връщането на децата между I и IV клас, да дойдат още тестове, за да се покрият нуждите за всички останали ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com