Касата може да спре да плаща 90 лекарства от 2016 г.

5270
Касата може да спре да плаща 90 лекарства от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Здравната каса може да спре да плаща 90 медикамента от 2016 година, ако не се договорят отстъпки за тях между фирмите и касата, съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на производителите на оригинални лекарствени продукти на дискусия по темата.

85 от медикаментите имат аналог и пациентите няма да останат без лечение, но 6 медикамента са единствени и за тях се търси решение, обясни заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Сървърите и е-услугите на НЗОК ще спрат утре заради ремонт

Здравната каса предупреди гражданите, че в петък няма да може да предлага информационни и електронни услуги в петък, тъй като неотложни...

"Ставаше въпрос за 6 лекарства, за които в момента продължават преговори, които са по-проблемни и се надявам да завършат успешно. Това е през Наредба 34 на Министерството или чрез други механизми, винаги ще намериме начин да покриеме нуждата", заяви той.

Фирмите настояват за намаляване на административната регулация на пазара и подписване на Национално споразумение за отстъпките.

"През 2016-а година ще успеем, със здравните власти, да договорим едно балансирано споразумение, което действа в рамките на три години - комбинация от национално споразумение и индивидуални споразумения между компаниите, а не се налага чрез наредба, която днес е една, а знаете много бързо може да се промени заради някаква политическа конюнктура", заяви Денев.

20 милиона лева за лекарства за домашно лечение, които заплаща НЗОК, ще останат за разплащане през януари от бюджета за 2016 година, каза заместник - здравният министър д-р Бойко Пенков. За да не пострадат пациентите, такава договореност е постигната с дистирубуторите и аптеките.

НЗОК: Надзорният съвет не е взел решение в ущърб на пациентите с ревматологични заболявания

Надзорният съвет не е взел решение в ущърб на пациентите с ревматологични заболявания. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК по повод от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com