Кирил Петков посочи кога очаква да падне зеленият сертификат (ВИДЕО)

10107
Кирил Петков посочи кога очаква да падне зеленият сертификат (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Плановете ни са от 20 март да отпадне зеления сертификат, ако заболеваемостта продължи да спада, каза на брифинг министър-председателят Кирил Петков

"Както се вижда и на картата с регионите - червеният цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в етап две и етап три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до етап 1, което означава, че България ще мине в зелена зона. Без масово затваряне на училища и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона. Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване", обяви премиерът.

Противоепидемичните мерки поетапно ще бъдат отменяни и преди 20 март, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Редица несъвършенства на здравната система се показаха по време на пандемията работим да ги отстраним, каза здравният министър.

"С постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. "Напротив - заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани", каза здравният министър.

След две години ограничения и трудности идва момента, в който можем да кажем, че нещата вървят добре, включително и в числа, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев. През по-миналата седмица заболеваемостта падна с 18%, през миналата - с 24%. Има спад и на настанените в болници. Кунчев каза, че отпадането на мерките ще стане в три стъпки:

От 24-ти февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

От 5-ти март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

От 20-ти март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване