Кой може да дарява реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19?

5410
Кой може да дарява реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19?
Снимка: Getty Images/Guliver

Преболедувалите COVID-19, които след това са ваксинирани срещу вируса, могат да дарят реконвалесцента плазма. Това обяснява пред Монитор ръководителят на Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия проф. Румен Попов.

Реконвалесцентна плазма даряват и гражданите, които са изкарали заболяването. Изграждането на имунитет срещу COVID-19 е различно при преболедуване с директен сблъсък с инфекцията и ваксиниране, заради това и кръвна плазма не могат да даряват тези, които са само ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

Защо е важно да даряваме кръвна плазма за лечение на COVID-19? (ВИДЕО)

Расте броят на желаещите да дарят кръвна плазма за лечение на Ковид-19. Откриваме Пеньо Георгиев в Центъра по трансфузионна хематолог...

Към момента от ВМА нямат недостиг и проблем с количествата плазма. През относително спокойните лято и есен и в момента имат нужните количества за лечение. Освен това успяват да помогнат и на други болници от цялата страна. „Винаги сме го правили от началото на пандемията, правим го и сега“, казва проф. Попов. По думите му това е така, защото през по-спокойните месеци кръвният център не е спрял да работи не само в София, но и във Варна, Пловдив, Плевен и Сливен.

Проф. Попов обяснява, че има малка промяна в изискванията по отношение на стандартното кръводаряване. Според новите такива, всеки с РНК-ваксина може да дари кръв 48 часа след поставяне на дозата, ако няма нежелани реакции. Ако се появят такива, трябва да изчака 7 дни след имунизацията. По отношение на векторните ваксини изискването е 28 дни след поставяне на съответната доза.

„Покрай плазмата и пандемията забравихме да говорим за кръводаряването, а всъщност лечението на много хора с кръв и кръвни продукти е животоспасяваща процедура. Затова се обръщам към всички здрави български граждани на възраст между 18 и 65 години да направят така, че редовно да даряват кръв. Само така ние можем да постигнем желаната национална трансфузионна сигурност в нашата държава. Друг път няма. Това спасява човешки живот“, призовава специалистът. Според него трябва повече усилия от страна на хората да правят този безвъзмезден и хуманен акт на съпричастност. Специалистът уверява, че във ВМА успяват да се справят с количествата кръвни банки, които имат.

За септември кръводарителите са стигнали рекордни стойности. „800 кръводарители на месец не се е случвало в почти 30-годишната история на военния кръвопреливен център. Работим активно да привличаме хората“, казва проф. Попов. По думите му през октомври бройката им е малко по-малка. Той уточнява, че ВМА има много изнесени екипи за кръводаряване във военните формирования. Българската армия редовно дарява кръв и помага на много нуждаещи се. „Имаме хора от армията, които през годините даряват над 20 пъти кръв“, казва специалистът. Всъщност малко над половината от кръводарителите през септември са именно военнослужещи.

Спад в броя на новите случаи на COVID-19, намаляват и настанените в болници

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 3853 са новооткритите случаи за 10 ноем...

През пролетта от ВМА стартираха кампания „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!“. В нея те призоваха всички граждани, чието здравословно състояние позволява, да помогнат, дарявайки кръв. Тогава се отбеляза понижение в броя на безвъзмездните кръводарители. А ежедневно от преливане на кръв и кръвни продукти се нуждаят много пациенти от различни клиники, които претърпяват неотложни оперативни интервенции, коментира тогава проф. Румен Попов. Той подчерта, че мисията на Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия е да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти. Тази мисия се изпълнява още от създаването на центъра през 1993 г. Мисия, с която екипът се справя повече от успешно – за последните 15 години кръводарителите във ВМА са се увеличили с близо 90%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване