Колко е богат Тодор Кантарджиев - декларирал е няколко влога в лева и евро, но изглежда има грешка

47671
Колко е богат Тодор Кантарджиев - декларирал е няколко влога в лева и евро, но изглежда има грешка
Снимка: Министерски съвет

Няколко влога в евро и две левови сметки правят впечатление на първо четене в годишната имуществена декларация на проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Той има две сметки в Райфайзенбанк за 78307 евро (153155 лв.), и за 10469 евро (20475 лв.). Той притежава сметки и в Експресбанк, но тук изглежда е допусната грешка в декларацията. Според нея той има сметка в евро за 19996 в евро, на които е посочена същата равностойност в лева. На другият му влог в същата банка е посочена сумата от 49950 в българската валута, а впоследствие е написана равностойност от 97693. Обяснението изглежда, че въпросната сметка всъщност е в евро, а предишната е в българската валута.

Следват две сметки в ПИБ съответно за 53798 в лева и за 20062 (39237 лв.), а най-големият му влог е в Уникредит Булбанк и е на стойност 100000 евро, което се равнява на 195583 лв.

Още по-интересни неща показва справката на имуществените декларации на шефовете на болнични заведения, подадени към КПКОНПИ, които работят в провинцията. Става ясно, че над 1 милион лева стига годишната заплата на болничен шеф у нас. Над 15 управители на болници получават над 200 000 лева годишно само от заплата, след удържане на данъци и осигуровки.

Данните са актуални за календарната 2019 г. и са за болници, които или са изцяло държавни/общински, или са частни, но работят с обществени средства от Здравната каса. Прави впечатление, че доходите от заплата на шефовете на ключовите болници в страната бледнеят пред тези на далеч по-малки лечебни заведения.

На върха на класацията по приходи са шефовете на две русенски и една софийска болница. Това са ръководителите на русенската кардиологична болница "Медика Кор", на столичната болница "Света София" и УМБАЛ "Медика" (Русе).

Изпълнителният директор на "Медика Кор" Кирил Панайотов е декларирал 1 170 996 лв. приходи от заплата за 2019. Това прави 97 583 месечно. Фрапантен факт е, че той не е декларирал никакви коли и имоти освен "Трабант", купен през 2019 г., за 50 лева.

866 000 лева годишен доход само от заплата е посочила д-р Валентина Мазнейкова, управител на МБАЛ "Св. София". Тя е вписала в декларацията си и двойно по-високите приходи от заплата на съпруга си Христо Мазнейков - над 1 645 000 лева за една година. Това прави месечна заплата съответно от 72 000 и 137 000 лева за двамата съпрузи.

Шефът на УМБАЛ "Медика" в Русе Ивелин Йоцов има 523 464 годишен приход от заплата. Това прави 43 700 лева месечно, посочва Offnews.

На 121 667 лв. се равнява отчетът предоставен от шефа ВМА и ръководител на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Как се определя петцифрена заплата на директор на болница, която официално е на загуба, питат лекарите от Български лекари за ново здравеопазване в отворено писмо, изпратено до министъра на здравеопазването, управителя на Националната здравноосигурителна каса и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване.

Те настояват за отговор на въпроса нормално ли е съотношение 30:1 като разлика в заплащането между отделните клинични пътеки. Предложението им е въвеждане на стандартната за ЕС относителна тежест при финансирането на медицинските услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com