Колко струва лечението на тежък COVID? Шефът на НЗОК още не знае

6123
Колко струва лечението на тежък COVID? Шефът на НЗОК още не знае
Снимка: БГНЕС

Колко струва лечението на коронавирус с усложнения при тежко боледуване? Шефът на НЗОК Петко Салчев все още няма отговор на този въпрос. В същото време болници се оплакват, че средствата им за лечение на COVID-19 не стигат, въпреки увеличените клинични пътеки. Това стана ясно от разговор в ефира на btv.

Директорът на Здравната каса чака отговори от специалисти по въпроса, за да се произнесе НЗОК дали да се увеличават клиничните пътеки за лечение на COVID-19, за което настояват от Асоциацията на болничните заведения в България. Освен, че парите не достигат, те идват и след дълги писмени кореспонденции и преговори с месеци закъсение, казват от лечебниците.

МС дава 184 млн. лв. за готовността на болниците за лечение и за ваксини

Правителството отпусна близо 184 милиона лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епид...

Към момента има няколко клинични пътеки, по които се лекува инфекцията с различни процедури и цени. Три са с по 1200 лв., при тежките дневно се предвиждат по 770 лв, обясни Салчев.

Първо лечението беше 620 лв., после стана 1200 лв., ако специалистите посочат друго, Касата ще отиде на преговори, увери Салчев, като посочи, че единственият въпрос, който е задал на експертната група е бил "Колко?". Отговор и до този момент обаче няма. Салчев продължава на чака. Чакат и болниците.

"Ако имахме единен протокол как се лекува COVID-19, то би могло да имаме и такива клинични пътеки", обясни Петко Салчев. Въпросът защо няма протокол не е въпрос към НЗОК.

И до този момент Здравната каса заплаща 60 лв. за тест за коронавирус, но лабораториите имат право да определят своя цена. Те са търговски дружества, отсече Салчев.

Д-р Симидчиев разкри какво е в основата на лечението на COVID-19

В основата на лечението на COVID-19 е управлението на имунния отговор. Това заяви в интервю за БГНЕС пулмологът д-р Александър Симидчие...

По темата за разкриването на легла за лечение на коронавирус, Салчев обясни, че има има точно определени правила за това, а Касата подхожда много гъвкаво. Трябва да има протокол от РЗИ. "Касата не разкрива и не забранява, касата закупува легла, ако са спазени правилата", заяви Петко Салчев и допълни, че все пак леглото трябва да е осигурено както с апаратура, така и персонал.

Съгласно официални данни на НЗОК, предоставени на Actualno.com към края на юни, средният престой в болница на болен от COVID-19 е 29 дни! В това число обаче влизат както хората в интензивно отделение, така и само среднотежките и малко по-леки случаи, които обаче влизат в болница.

НЗОК е платила за повече хора, отколкото са лекувани от коронавирус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване