НЗОК е платила за повече хора, отколкото са лекувани от коронавирус

14937
НЗОК е платила за повече хора, отколкото са лекувани от коронавирус
Снимка: БГНЕС

НЗОК е платила за доста повече пациенти, отколкото са лекувани с COVID-19 в болниците. Каква е причината за това - става ясно от отговорите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) до Actualno.com, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В последния ден от юни месец Нова Телевизия съобщи данни от Здравната каса за плащанията към болниците за лекувани с коронавирус. Недоуточнено остана обаче тогава защо Касата плаща за повече пациенти, отколкото са лекувани в болниците - при това в пъти повече.

Така например към онзи период общо заразените с коронавирус в България са били 4989, по официалната статистика. Това число включва обаче общо хората с положителни тестове, независимо дали са със и без симптоми, независимо дали са лекувани от лични лекари вкъщи и са постъпвали в лечебни заведения. В същото време Здравната каса дължи на болниците средства за преминали през тях към края на юни месец пари за 6316 пациенти.

Конкретната информация тогава беше, че по клинична пътека за диагностика и лечение на вирусни и бактериални заболявания с протичащи усложнения към 30 юни е платено за 6316 случая, което е два пъти повече, сравнено със същия период на миналата година.

"Конкретно за диагноза коронавирус са платени 762 000 лева за 1208 случая, а за карантина на 613 души - 345 800 лева", се виждаше от репортажа на Нова телевизия.

Заради неяснотите, която породи тази информация, още на следващия ден Actualno.com зададе няколко въпроса до НЗОК. Тъй като обаче те бяха десет на брой, трябваше да ги да ги отправим по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Поради тази причина отговорите закъсняха с над две седмици.

Накратко на въпроса защо Касата плаща за повече пациенти, отколкото са пролежали в лечебни заведения с COVID-19 - защото по заповед на здравното министерство (МЗ) и РЗИ са били карантинирани отделения и лечебни заведения, като в тях са оставали под карантина в продължение на седмици пациенти, придружители, персонал и др - т.е. не всички са доказано болни от COVID-19!

Най-дългият престой на пациент с COVID-19 в болница е бил 87 дни, а средният престой е 29 дни. А към 30 юни, 2020 година, на лечебните заведения с карантинирани заради COVID-19 са платени над 1,1 млн. лева.

Вижте всички въпроси, отправени към НЗОК, и отговорите им:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com