Комбинирани тестове за грип и COVID-19 ще дават резултат за 15 минути

8523
Комбинирани тестове за грип и COVID-19 ще дават резултат за 15 минути
Снимка: Getty Images/Guliver

До края на седмицата в лабораториите у нас освен познатите досега тестове ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Така при наличие на симптоми за около 15 минути пациентите по-лесно ще разбират дали са носители на COVID-19 или са болни от грип, съобщава БНТ. Тъй като бързите тестове обаче не са 100% надеждни, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.

Два отделни теста – за коронавирус и за грип, и два пъти взимане на носен секрет. Такава е ситуацията към момента. До края на седмицата обаче с комбинация от двата теста и само една проба съмненията при пациентите ще изчезнат. Според д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на столична лаборатория, подобни тестове биха били полезни в кабинетите на личните лекари, за да се ориентират, когато имат колебание.

Ще се ползват комбинирани PCR тестове за COVID-19 и есенните грипове

"И в момента в столичното РЗИ се въвеждат протоколите в PCR лабораторията на комбинирани PCR тестове за COVID-19, грип А и грип Б", о...

Доктор Гергана Николова обаче е на противоположното мнение – категорична е, че тестовете трябва да се правят в клинични лаборатории, а не в болнични кабинети. “Лекарските кабинети, специално нашите кабинети не са мястото, където ние можем да взимаме гърлени секрети, да изработваме тестове и в това време тези пациенти, които са съмнителни и за които ние сме поставили въпросителната, че това може да е коронавирус, да седят в чакалнята и вие виждате отвън, където са чакалните на още 10 човека, къде да ги сложа тези хора, за които аз смятам, че с COVID-19 и те стоят отвън половин час“, казва тя.

А за да се ограничи разпространението на COVID-19, общопрактикуващите лекари настояват да се въведе издаването на направления по електронен път. При първите симптоми, характерни за коронавирус и обаждане към личния лекар, в което описваме състоянието си, той ни издава електронно направление за PCR тест. Така няма да се налага пациентите да стоят пред кабинетите, където да контактуват с останалите. “Идеята е следната: както и в момента съществува информационна система, където ние получаваме информация на мейлите си, за това, че този пациент е карантиниран, че друг е болен, кои са контактните и така, нали... Имаме тази система, да можем да връщаме обратно информация в тази система пък ние, от друга страна, че пациентът Иванов с това ЕГН е съмнителен за това, че има коронавирус инфекция и че трябва да му се направи тест“, казва д-р Гергана Николова. Според нея пациентите с остри респираторни заболявания ще се увеличат с настъпването на есенно-зимният сезон и именно затова е важно да се мисли в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com