Коронавирус в една страна, останала без лекари

6032
Коронавирус в една страна, останала без лекари
Снимка: БГНЕС

Досега българските власти не са били изправени пред подобно изпитание: опасният коронавирус стигна и до България. Какви мерки се взимат, можем ли да сме спокойни? И има ли изобщо кой да лекува заразените, пита анализаторът Емилия Милчева в свой материал за Deutsche Welle.

Досега българските власти не са били изправени пред изпитание като това - да ограничат разпространението на опасния коронавирус, след като бе съобщено за първите 4 случая на заразени в България. Става дума за двама мъже от Плевен - на 27 и на 60 години, пациенти и съседи по стая в белодробната клиника на Университетската болница “Д-р Георги Странски", както и за две жени от Габрово - 75-годишна пациентка и 45-годишна медицинска сестра, които обаче не са били в контакт. Оптимистичната новина е, че и четиримата са добре - двамата мъже са клинично здрави, но ще останат в плевенската клиника. Състоянието на възрастната жена с пневмония се подобрява, а медицинската сестра няма клинични оплаквания, стана ясно от изявление на здравния министър Кирил Ананиев и на Районната здравна инспекция в Габрово.

Броят на заразените с коронавирус обаче може да нарасне скоро. Премиерът Борисов разпореди с работата по установяването и издирването на “контактните” с досегашните болни да се заеме МВР.

“При тази епидемия с коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване”, заяви по БНТ доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Софийската инфекциозна болница. Съвсем скоро ще разберем дали ще се окаже прав.

Мерките

За начало заваляха забрани. За неопределено време в цялата страна затварят кината, театрите, концертните зали. Спортните прояви ще са без публика, спират се всички масови мероприятия с участието на деца, в т.ч. екскурзии, “зелени училища” и пр.

Нито от правителството, нито от Националния оперативен щаб обясниха как ще бъдат компенсирани театрите и филхармониите, тъй като месечната издръжка, в т.ч. и заплатите, се определя от броя продадени билети, за всеки от които бюджетът доплаща определена сума. Търговските центрове не затварят, няма забрана и за “некултурните” места - заведенията, казината и игралните домове. За ресторантите, кафенетата и барчетата дори няма изискване като в Италия масите, респективно посетителите, да са раздалечени на повече от метър едни от други.

В Габрово и Плевен забраните са по-драстични. За неопределено време спират занятията в училища и висши учебни заведения, затварят ясли и детски градини, забранени са посещенията във фитнес зали, детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Няма да се изписват пациенти от отделенията, в които са настанени болните от коронавирус - там тече 14-дневна карантина. И тук стои същият въпрос като при културните институти - дали Министерството на здравеопазването ще предвиди някакви компенсации, след като бюджетите на болниците ще пострадат поради малкия брой преминали пациенти.

Застрашена ли е европейската икономика заради кризата с коронавируса?

Икономическите последици от кризата с коронавируса вече няколко седмици оказват натиск върху цените на петрола, което прави по-сл...

В столицата до 15 март затварят Софийският университет и Медицинска академия. До 11 март трае пък грипната ваканция за всички училища в България. “Най-голямото ми опасение е, ако продължи по-дълго тази грипна ваканция (заради коронавируса - бел.а.), да не може да се преструктурира материалът”, заяви просветният министър Красимир Вълчев на извънредното заседание на МС.

В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан лукс, Министерството на туризма препоръча да се заредят с достатъчно сапун и дезинфекциращи гелове санитарните помещения и общите части в местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечение.

Извън мерките

Извън мерките остават обаче италианските работници в Плевен, които участват в строителството на “Балкански поток”. През област Плевен преминават 45,2 километра от трасето, което трябва да стигне до сръбската граница. Тези хора няма да бъдат поставени под карантина, нито ще бъдат изследвани за коронавирус. Просто ще са “под наблюдение”. Може би защото евентуална карантина ще забави още повече изграждането на тъй свидната тръба.

„Има рисков контингент от чужденци, работници от Италия. Властите наблюдават този контингент. Една част от работниците живеят на едно място, но някои са на квартири. При симптоми ще бъдат преглеждани, а ако се налага, ще бъдат и хоспитализирани”, обясни в Плевен вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Виена въвежда забрана за влизане на хора от Италия в Австрия

Канцлерът Себастиан Курц заяви, че Австрия ограничава пътуването от Италия, която е силно засегната от коронавируса. Той каза на реп...

Странно е как “рисков контингент” ще е под неясно наблюдение, а в същото време има хора под карантина в болници, където се чака да проявят или да не проявят симптоми на коронавируса. Но по отношение на карантината премиерът не е чак толкова строг, макар че даде пример с Израел, където за нарушителите е предвиден затвор. Борисов разчита на това, че "сме достатъчно дисциплинирана нация". Сиреч - хора, които са били в рискови зони, да се затворят доброволно за 14 дни. Колко ли от хилядите българи, завърнали се от Италия, са го направили?

И още: МВР и ДАНС ще следят за спекула, спира се и износът на предпазни медицински средства, обяви още премиерът Бойко Борисов. Дали тези мерки не трябваше да бъдат взети още по-рано, през януари например, когато заплахата от коронавируса вече беше известна, а няколко фирми изкупиха медицинските маски от складовете. Впоследствие част от тях бяха изнесени, а други бяха пуснати с надценка от 800 до 1000 процента. Едва ли е проблем да се установят възползвалите се.

На въпрос до Министерството на здравеопазването защо е било допуснато това да се случи, оттам отговориха следното: “Предпазните маски са класифицирани като медицински изделия клас 1 по смисъла на Закона за медицинските изделия (ЗМИ). За разлика от лекарствените продукти, европейското законодателство и ЗМИ не допускат регулация на цените на медицинските изделия. От регулаторна гледна точка изкупуването, завишените цени и спекулата не са предмет на контрол по ЗМИ, а на общото законодателство за защита на потребителите”.

В отговора се посочва още, че “Министерството на здравеопазването е осигурило допълнителни и достатъчни количества лични предпазни средства за нуждите на медицинските специалисти от инфекциозните отделения на болниците, за спешните екипи, които при евентуални случаи на коронавирус трябва да транспортират пациентите до съответните лечебни заведения, за здравните власти от граничните медицински пунктове, както и за органите на граничния контрол”.

Съобщенията от кризисния щаб говорят друго. Започва производство на маски и предпазни облекла, като до месец, по думите на Борисов, “можем да произведем около 3 милиона маски и достатъчно защитни облекла”. За това се договориха премиерът и производители на текстилни изделия, а за поръчката ще плати Министерството на здравеопазването. Ежемесечно са необходими около 111 000 облекла, а запасите в момента не надвишават тази бройка. Освен това България очаква внос на медицински изделия от Турция. Съобщено бе за диагностични тестове, 50 000 респираторни маски с висока степен на защита, 100 000 защитни очила, 500 000 операционни маски, 100 000 защитни облекла, 150 000 предпазни калцуни и 800 000 операционни ръкавици. Тези дни се очакват маските и защитните облекла, а в складовете на българската армия има още 200 000 предпазни облекла, които могат да бъдат раздадени при нужда.

Началникът на ВМА не счита, че отсега трябва да има драконовски мерки за коронавируса навсякъде в България

Кризисният щаб ще разработи до утре (11 март) мерки как да се действа в областите с коронавирус и без засечени огнища. Това повтори на ...

Коронавирус в една страна, останала без лекари

Но докато държавата може да осигури консумативи, хеликоптери, полицейски коли и полицаи пред болниците, специалисти няма откъде да вземе. А липсата им е проблем в повечето населени места в България. В инфекциозното отделение на областната болница в Габрово работят трима лекари. “Ако трябват още инфекционисти за градовете, да се дадат”, разпореди Борисов. За “план за преструктуриране на персонала и насочване на квалифициран медицински персонал” говореше и главният санитарен инспектор Ангел Кунчев. Но откъде да се вземат? Няма как от частните болници, защото те не поддържат инфекциозни отделения. При хипотеза за увеличаващ се брой на заразените въпросът кой ще ги лекува е съществен.

При 368 болници, по-малко от половината от които са държавни и общински, в цяла България има около 800 легла в инфекциозни отделения. Тези във Военномедицинска академия и в Инфекциозна болница са запълнени, има резерв от стотина легла в няколко други.

Засега не е известно кой е посял заразата в България. От кризисния щаб се застраховаха, че и в други държави не е открит т.нар. “нулев пациент”, а и нямало особено значение. Няма, да, като имаме предвид, че коронавирусът вече е тук. Заедно с големия страх.

Четете всичко за горещата тема в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване