КТ "Подкрепа" в "Пирогов": Не считаме, че грешка на дежурен екип е довела до смърт на пациент

8632
КТ "Подкрепа" в "Пирогов": Не считаме, че грешка на дежурен екип е довела до смърт на пациент
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Не мога да кажа, че екипът не е виновен, не коментирам поведението на тези хора. Излизаме на протест, защото екипът е уволнен дисциплинарно преди да приключи проверката и да се произнесе "Медицински одит". Това заяви един от протестиращите днес (29 септември) лекари, д-р Петър Атанасов, началник на вътрешна клиника в "Пирогов".

Припомняме, че протестът стана факт заради дисциплинарно уволнен екип от 1 лекар и 2 медицински сестри, които, според досегашната информация, не са реагирали адекватно и са допуснали да почине спешно изпратен им пациент – 74-годишния Спас Добрев, заради когото бяха назначени официални проверки в "Пирогов" и Александровска болница. Според съпругата на Добрев - Евелина, от "Пирогов" казали за мъжа ѝ "че при нас ли да умре", когато от спешния екип са се възпротивили на препоръката да го преместят в друга болница.

Лекари от „Пирогов“ на протест срещу уволненията

Лекари от „Пирогов“ излизат пред болничното заведение на протест днес (29 септември) от 13.30 часа. От СС КТ „Подкре...

Не считаме, че тази грешка, която е допусната, е довела до смъртта на г-н Добрев, каза пред Actualno.com медицинската сестра Таня Николич, секретар на КТ "Подкрепа" към "Пирогов". Имаме пациент, който самоволно е напуснал болницата, уточни тя. И добави, че е имало липса на специалист, който конкретно да се занимава със заболяването на Добрев, както и че дежурният екип всъщност бил уволнен още на следващия ден след случая (16 септември). Припомняме, че според съпругата на Добрев той е имал заболяване с "предполагаема" диагноза "Миелодиспластичен синдром". Нека да има наказание, но не да е това, да е най-тежкото, каза още Николич.

Може би единствената грешка на екипа е, че не са написали талон, с който да препратят пациента, добави колега на д-р Атанасов. Пациентът е прегледан - това, че не са направени изследвания, е преценка на лекарят, а лекарите в "Пирогов" са достатъчно опитни, за да определят състоянието на пациента за 5 минути, уточни д-р Атанасов.

Пореден случай на смърт на пациент след размотаване по болници

67-годишна жена е починала от сепсис във Военно-медицинска академия (ВМА), където е била насочена след отказ за бъде приета в Пирогов. ...

Това е инцидент, който предстои да бъде изяснен. Нека първо се произнесе "Медицински одит" - смятам, че те внимателно ще прегледат и потвърдят какво се е случило, добави Атанасов.

По думите му пред камерата на Actualno.com в здравната система има лов на вещици – средновековна практика, която обаче била като торнадо и можела да се обърне срещу "сценаристите". На директен наш въпрос кои са имената на тези сценаристи, д-р Атанасов отвърна следното: "Не може преди години да вземеш 3 млрд. лева от НЗОК и да искаш системата да си върши работата". С тези думи д-р Атанасов визира действията на вицепремиера и финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков.

Днешният протест беше организиран от КТ "Подкрепа". Пред протестиращите един от организаторите заяви, че тук са се събрали "истинските хора" - тези, които не са се уплашили от издадена устна заповед, че ще бъдат уволнени, ако излязат на протест. Пред Actualno.com нито един протестиращ не пожела да коментира дали протестът е насочен и срещу директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По време на протеста се появи човек, който опита да скандира срещу протестиращите медицински работници, а проф. Милан Миланов, който беше освободен от проф. Балтов, го нападна с репликата: "Махай го оттук, добитък смрадлив".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com