Куп нарушения в избора на декан на Медицинския факултет на СУ: Няма изрична санкция

3898
Куп нарушения в избора на декан на Медицинския факултет на СУ: Няма изрична санкция
Снимка: БГНЕС

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) е съпътстван от редица нарушения и неизяснени обстоятелства. Това съобщават след приключилата от Министерството на образованието (МОН) проверка.

Какво не е наред - има пропуски относно свикването на Общото събрание на Медицинския факултет (МФ) на СУ и процедурата на неговото избиране.

ОЩЕ: При таен апартамент в болница "Лозенец": Не можем да се месим за новия декан в СУ

Проблемите с избора на проф. Спасов

Относно Общото събрание след проверката стана ясно, че не може да се установи дали всички членове са били уведомени по електронната поща за предстоящото Общо събрание (ОС). Поради това не е ясно дали ако всички бяха разбрали и се бяха регистрирали за участие, избраният декан нямаше да е друг, а не проф. Спасов.

При извършване на проверката би следвало да е приложен списък на регистрираните на 23.06.2023 г. членове на Общото събрание на МФ на СУ. Такъв не е бил приложен, а би послужил, като доказателство за кворума – 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията. Това допълнително усъмнява проверяващите дали изобщо е имало такъв кворум.

По отношение на свикването на Общото събрание става ясно, че са изпълнени частично изискванията на Правилника за устройството и дейността на СУ за свикването му. Не е ясно дали писмената покана с дневния ред за него е изпратена до всички членове. Първоначално за място на провеждането е посочено Аулата на болница "Лозенец" с начален час за регистрация 08:15 часа. Независимо от съдържанието на първоначалната покана е представена нова с място на провеждане - "Аулата на СУ" - ректорат с начален час на регистрация 08:15 ч. на 23.06.2023 г. От предоставените доказателства не може да се установи, че поканата е изпратена до всички членове на Общото събрание. Няма и дадени от СУ доказателства, че поканата за провеждане в ректората на СУ изобщо е изпращана по електронната поща до членовете. Всичко това означава, че има сериозни нарушения в процедурата по свикване на Общото събрание на МФ на СУ, проведено на 23.06.2023 г., поради което Комисията счита свикването му за незаконосъобразно.

Също така протоколът от проведеното събрание е подписан от избрания негов председател и от определения протоколист единствено на последната страница – по този начин не може да се установи дали не са извършвани допълнителни промени в него на останалите страници. Практиката при подобни документи е те да бъдат подписвани на всяка страница, за да се гарантира автентичността на информацията към датата на поставяне на подписа.

Неизяснен и най-вероятно с редица процедурни пропуски е и въпросът защо се налага провеждането на допълнително заседание на 26.06.2023 г. за избор на Факултетен съвет (ФС). От предоставения на комисията Протокол № 1 е видно, че за предложението, направено от проф. Спасов за разпределяне на квотите за участие във ФС, са гласували 67 членове на ОС, а необходимият кворум трябва да бъде 72 членове. Това значи, че гласуването на точката не е по закон и от проверяващите от МОН го считат точно за такова. Общото събрание обявява нова дата за провеждане на тайно гласуване за допълване на непопълнените места в първия работен ден – понеделник 26.06.2023 г. от 9:00 ч. Подобно решение противоречи на Правилника на СУ. Въпреки исканата допълнителната информация от страна на МОН, не са предоставени доказателства, от които да е видно какъв е броят на регистрираните членове на ОС, събран ли е необходимият за гласуване кворум и др., поради което комисията счита, че има нарушения при проведеното второ гласуване за членове на ФС.

При извършената проверка се установи, че кандидати за декан на МФ на СУ са проф. Любомир Спасов, назначен на трудов договор по външно съвместителство съгласно чл. 111 от Кодека на труда и доц. Дорина Михова, която няма сключен договор с ректора на СУ. На база предоставените документи остава неизяснен въпросът относно допустимостта на кандидатите и дали е приложен еднакъв подход при двамата, както и дали са спазени условията за публичност, прозрачност и законност.

ОЩЕ: Директорът с луксозен апартамент в болница "Лозенец" стана декан на Медицинския факултет в СУ

Какво следва?

Предвид всички установени нарушения, образователният министър издава препоръка към СУ в срок от 3 месеца да насрочи и проведе ново Общо събрание на Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" за избор на органи за управление. Препоръката не е задължение - причината е, че университетът има автономност във вземането на решения съгласно Закона за висшето образование и провъзгласената автономия на висшите училища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com