Лекар към Борисов: Хората са на първо място, не икономиката - веднага строга карантина

7195
Лекар към Борисов: Хората са на първо място, не икономиката - веднага строга карантина
Снимка: БГНЕС

Кое е по-добре – да лекуваш 36 111, защото не си въвел карантина заради коронавируса, или да имаш 240, които да лекуваш, но за сметка на 15-20 дни икономически загуби. Да, трябва да има тежки и строги мерки, да, трябва да има тежки и строги санкции. Това заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова пред БНТ.

Николова говори от гледна точка на математически модел – при 6 установени заразени с коронавирус преди да бъдат наложени строги мерки, можеш да овладееш нещата до 240 болни, нуждаещи се от болнична помощ. Иначе - 36 111! Затова тя поиска абсолютни рестрикции – затваряне на ясли, училища, детски градини, заведения. Тогава няма да се наложи да се викат на работа пенсионирани лекари. Тя беше категорична – и Китай, и Италия казаха: "Пазете си лекарите, пазете си медицинските сестри!"

И Великобритания призна очевидното - коронавирусът трябва да бъде забавен, не може да бъде спрян

Между 5000 и 10 000 британци може би са вече заразени с коронавирус. Това изказване на главния съветник на британското правителство е г...

Припомняме, че късно тази нощ премиерът Бойко Борисов цитира данни, че за 17 дни един болен от коронавирус, който не знае, че е заразен, контактува средно с 800 души, като обясни, че това е статистика в световен мащаб, не в България. Затова той предложи строги глоби (вижте тук!)

Когато си контактен и не е ясно дали и ти си болен, да ходиш да се ръкуваш с роднини, приятели, познати – какво искаш да направиш, да ги убиеш ли, ти си биологична бомба, настоя Николова.

Тя беше категорична и за друго – необходими са маски и облекла сега, не след ден, след 7 дни. "Да, ние сме много добри – къде са ни маските? Къде са ни ръкавиците”, подчерта лекарката. И даде пример – ако правите средно на ден 20 репортажа, обаче трябват 50, какво ще правите – ще викате на помощ, добави Николова.

Д-р Гергана Николова адмирира жестове на частни лаборатории, които могат да изследват за коронавирус. Тя предупреди, че лекарският занаят не 2+2 – няма как да се каже на 100% какви симптоми показват коронавирус, защото всичко е много индивидуално и зависи от евентуални съпътстващи заболявания.

Италиански лекар: Има все повече по-тежки случаи с коронавирус при по-млади хора

Все повече по-млади италианци имат нужда от интензивна терапия заради зараза с коронавирус. Това каза в интервю за "Раи Нюз 24" лекарят...

"Очаквам от моето правителство, от моят премиер, да постави на първо място живота на хората. Криза е – икономическият ефект остава назад. Сега е моментът да го направим", категорична е лекарката.

Адвокат Марин Марковски се присъедини към искането за по-сериозни санкции, като той цитира чл. 355 от Наказателния кодекс. Юристът обаче поиска да е абсолютно задължително хора, които са под карантина, да бъдат санкционирани. И напомни, че в Наказателния кодекс има и текст за умишлено заразяващи с венерическа болест - според него, текстът трябва да се модифицира.

В Община Кюстендил вече има механизъм да се проверява спазва ли се карантина - хора, които идват от рискови дестинации, увери кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той подчерта, че служители на РЗИ и МВР проверяват по адреси - ежедневно. И уточни, че инфекциозните отделения на болниците в областта са по-скоро карантинни, а белодробните са тези, които ще са на втора линия засега.

Още: "За пръв път откакто коронавируса стана проблем, статистиката на заболяването замръзна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване