За пръв път откакто коронавируса стана проблем, статистиката на заболяването замръзна

7459
За пръв път откакто коронавируса стана проблем, статистиката на заболяването замръзна
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната криза с разпространението на коронавируса COVID-19 продължава да се задълбочава. Ситуацията се мени с часове и вече е много трудно предвидима, като дори статистическите данни за заболеваемостта почват да се различават сериозно.

Актуализацията на данните на американския университет "Джонс Хопкинс" сочи увеличение на болните в глобален мащаб от около 2000 души – до малко над 128 300, но изглежда тя не е напълно завършена, защото няма промяна при броя на болните в Италия. Съгласно блогът на BNO News, болните в глобален мащаб всъщност са над 135 700 т.е. увеличението е с над 9500 души, като в Европа потвърдените случаи в Италия са се увеличили с почти 3000 – от 12 462 до 15 113. Смъртните случаи там са 1153, за оздравели се считат 1258. А в глобален мащаб смъртните случаи са между 4700 и 4900 души.

Ген. Мутафчийски: Трябват по-строги мерки, очаква се увеличаване на заразените

„Със защитни облекла са облечени само медиците от болниците, които обслужват пациенти, заболели от коронавирус. В останалите здра...

Трябва да се има предвид обаче, че регистрираните нови случаи навсякъде най-вероятно са хора, болни от дни и дори по-дълго т.е. това са нови случаи само за официалната статистика, а не при действителното положение и ефектът от суровите мерки специално в Италия, а и навсякъде, където се вземат и ще се усилват, ще бъде официално ясен чак след дни и дори седмици, макар че мерките ще работят – повече научете в този материал (на английски език).

Положението в България

Потвърдените случаи са 23, един е смъртният – на 66-годишна жена, която беше приета преди 2 дни спешно в „Пирогов”, след като дошла на свиждане на съпруга си, който също е болен от коронавируса. Тя е колабирала в болницата и тогава е приета. Заради това, ръководството на "Пирогов" е поставило под домашна карантина всички свои служители, които са били на смяна през деня във вторник, при постъпването в болницата на починалата ден по-късно от коронавирус жена. Не е официално ясно за колко медицински лица става въпрос, но говорим за санитари, лаборанти, медицински сестри и лекари на смяна в спешното отделение, които са съпроводили жената в шокова зала, след като тя е колабирала. Ясно е обаче, че това са хора извън персонала на Второ вътрешно отделение, който в момента е под карантина в самата сграда на въпросното отделение. Там от неделя до вторник лежеше съпругът на починалата. Самият той, от вторник през нощта, е преместен и изолиран в токсикологията, съобщава bTV.

Въвеждане на извънредно положение ще намали тежестта на епидемията, заяви на брифинг в Министерски съвет главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отново увери, че в рамките на 24 часа България може да удвои броя на инфекциозните легла – повече за броя болнични легла научете тук! По думите на Кунчев вече стана ясно това, което все повече хора разбират – няма начин България да избегне епидемия от вируса, целта на всички мерки е болните да са колкото се може по-малко, за да може здравната ни система да се справи!

Според статистика на Китайския център за контрол и превенция на заразите, почти 81% от болните от коронавирус го прекарват като обикновен грип, без особено ясно изразени симптоми. 13,8% са с по-сериозни симптоми и имат нужда от болнична грижа, а 4,7% изпадат в критично състояние и имат нужда от интензивна грижа – по правило това са главно възрастни хора, в изключително чести случаи с хронични заболявания.

Дончев: Искаме извънредното положение да продължи максимално кратко

Основните ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, са ограниченията на пътуването. Списъкът ще бъде динамичен...

Припомняме, че на извънредно среднощно заседание правителството реши да предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение (подробности тук)! А премиерът Бойко Борисов поиска създаване на клинична пътека, за да можело лекарите, които се грижат за болните, да знаят какво заплащане ще получат за труда си.

Европа

Случаите се увеличават навсякъде, като в Испания темпът на растеж вече е най-сериозен след този в Италия – над 3100 болни т.е. близо 900 официално потвърдени нови случая, 86 смъртни случая и 189 оздравели. Най-много са потвърдените случаи в Мадрид – над 1300. Под карантина е испанското кралско семейство, защото то е било в контакт с потвърдено болната жена на Пабло Иглесиас – Ирене Монтеро. Монтеро е министър по въпросите на равенството. Испанското правителство вече работи само чрез видеоконферентна връзка. А за 1 месец испанският борсов индекс Ibex загуби една трета от стойността си.

Във Франция и Германия също случаите се увеличават – според различни данни увеличението е с около 500 души, като във Франция са вече 2876 и скоро се очаква да прескочат 3000, в Германия са 2512. Смъртните случаи са 61 във Франция и 6 в Германия, като за 4 жертви там е публично ясно, че са на възраст между 73 и 89 години. Във Франция обаче от понеделник, 16 март, затварят всички учебни заведения.

В Белгия затварят училищата и отменят всички културни мероприятия на закрито. Ще бъдат затворени клубове, барове и ресторанти като част от мерките, целящи предотвратяване на разпространението на епидемията от коронавирус, съобщи премиерът Софи Уилмс след заседание на Съвета за национална сигурност. Мерките влизат в сила веднага. Там потвърдено болните са 314, при 3 смъртни случая и 1 потвърдено оздравял.

Четири града в Северна Испания са под карантина

Четири града в испанския регион Североизточна Каталуния бяха поставени под карантина днес, съобщи Националната агенцията за гражданска ...

Реално няма нови данни за Балканите в обобщените статистики – Гърция все още е на кота 99 случая, при 1 смъртен – мъж, който е над 65-годишна възраст, с много хронични заболявания. В Сърбия се съобщава за 19-ти случай. Сръбското правителство обаче ще предприеме мерки срещу икономическите последици върху икономиката заедно с Националната банка (НБС), като те ще включват намаляването на базовия лихвен процент до 1,75%, инвестиране на допълнителни 24 млрд. динара (203 млн. евро) в проекти, свързани капиталовата инфраструктура, както и финансова подкрепа за хората в риск, каза премиерът на страната Ана Брнабич според Агенция "Фокус". В Румъния заразените са официално 48.

По света

За Китай няма статистика, показваща нови болни, след като от началото на седмицата имаше само по 20-тина души на ден. Вчера, говорителят на Държавната комисията по въпросите на здравеопазването на страната Ми Фън заяви, че пикът на епидемията в Китай е преодолян. Но Китай отмени всички разрешителни за изкачване на връх Еверест заради коронавируса. Според Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия фирма- организатор на експедиции Furtenbach Adventures, китайските власти "са уведомили всички подобни фирми, че планината ще бъде затворена от северната страна". Засега обаче непалската страна на планината остава отворена, въпреки че някои експедиции са отменени и алпинистите са помолени да предоставят двуседмична история на пътуванията си и актуални медицински за здравословното им състояние. Няколко туристически зони в Тибет също са били затворена от януари заради огнището на заразата.

"Съгласен съм с решението на Китай. Отговорно е ... Изкачването на планина понастоящем не си струва риска от заразяване с вируса в базовите лагери и разпространението му след завръщането у дома", казва Адриан Балънгър от калифорнийската фирма за организиране на експедиции до Еверест Alpenglow Expeditions.

В Иран вече говорим за над 10 000 потвърдени случая, при 429 смъртни случая според "Джонс Хопкинс", при 2959 оздравели, но официалните данни постоянно се поставят под въпрос от различни неофициални свидетелски разкази, основно през социалните мрежи. Няма промяна и на данните в Южна Корея – 7869 болни, 66 смъртни случая, 333 оздравели.

Италия с нови мерки срещу коронавируса

Сериозните ограничения, въведени в резултат на коронавируса, са начин да го победим, твърди външният министър на Италия. Луиджи Ди Майо...

В САЩ има потвърдени 1663 официално потвърдени случая, при 40 смъртни случая, 31 от които в щата Вашингтон, където още преди дни беше обявено извънредно положение. Там обаче се появи по-голям проблем – колко работят тестовете за установяване на болестта. Става въпрос за тестове, които САЩ реши да прави по свой метод. Сегашната система за достъп на обикновените американци до процедурата за диагностика на коронавирус се срива. Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, призна това, говорейки пред комисията по надзор и правителствена реформа на Камарата на представителите на САЩ, предаде БГНЕС. Тествани са само около 10 000 американци, а населението на страната е около 300 000 000 души.

"Системата всъщност не е фокусирана върху това, от което се нуждаем сега – тя е провал. Нека да го признаем. Системата беше организирана по такъв начин <...>, че говорим за симптомите на заболяването, лекарят отправя искане и вие получавате услуга [преглед]. Не сме създали системата, така че да можем да направим всичко по същия прост начин, както в другите страни. Дали смятам, че трябваше да го направим по-рано? Да. Но ние не го направихме “, отбеляза специалистът.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че процедурата за "скрининг [на американците за коронавирус] протича много гладко".

В светлината на това, двата атракциона на "Дисниленд" в щата Калифорния ще затворят вратите си от тази събота (14 март) заради разпространението на новия коронавирус в Калифорния. Развлекателните съоръжения, привличащи стотици хиляди туристи, ще останат затворени първоначално поне до края на март, като хотелите остават отворени до понеделник (16 март), за да дадат време на гостите да си тръгнат.

"Въпреки че не са регистрирани случаи на COVID-19 в курорта Дисниленд, след като внимателно проучихме насоките и препоръките на губернатора на Калифорния, сметнахме че е в интерес на нашите гости и служители да затворим парк "Дисниленд" и атракцион "Дисни Калифорнийско приключение", се казва в изявлението.

Латвия обяви извънредно положение заради коронавируса

Правителството на Латвия обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса, което ще е в сила от 13 март до 14 април,...

Спрени за месец са всички представления на "Бродуей".

* "CNN: БОЛНИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС В САЩ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, В КИТАЙ ПОЧТИ НЯМА НОВИ СЛУЧАИ"

В Африка вече има първи случаи на коронавирус в Габон и Гана. Порталът Gabon Actu цитира министъра на съобщенията Едгар Миаку, съобщавайки, че заразен гражданин на Габон се е завърнал в страната на 8 март от френския град Бордо. Първите два случая на коронавирусна инфекция бяха регистрирани и в Гана, като един от заразените се е върнал от пътуване в Норвегия, другият - от Турция, заяви здравният министър Кваку Ману, цитиран от местния вестник Daily Graphic.

Първи случай е регистриран и в централата на ООН. Положителна проба за вируса е дала служителка на представителството на Филипините. Всички работещи в постоянната мисия на Филипините са в доброволна карантина.

Каква беше статистиката преди денонощие, научете в тази статия: "Коронавирус: Забраните за пътуване в цял свят стават все по-сериозни, болните се увеличават"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com