Лекари предупреждават за опасност от вирусен менингит

113378
Лекари предупреждават за опасност от вирусен менингит
Снимка: БГНЕС

Има опасност от вирусен менингит - сега е сезонът и очакваме броят на случаите да расте. Това каза за БТА проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова, началник на Инфекциозна клиника към Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

От началото на месеца в лечебното заведение са приети 12 души с диагноза менингит, а в момента се лекуват десет човека. Те са на възраст от година и половина до 82 г., уточни проф. Стойчева.

Бум на вирусен менингит е регистриран в Пловдив

Бум на вирусен менингит е регистриран в Пловдив. Девет души заразени с бактериалното заболяване са настанени в Инфекциозната клиника ...

Четири от децата са с вирусен менингит. Пациентите са от пловдивския регион, но нямат връзка помежду си. Затова на този етап не може да се говори за епидемия, подчерта проф. Стойчева.

Изследват се хората, които са били контактни със заразените.

"Менингитите са различни, с различни причинители, затова е грешка да ги обединяваме, въпреки че имат едно и също клинично протичане", изтъкна проф. Стойчева. Някои от заболяванията са причинени от стрептококи, други от стафилокок или менингокок.

Симптомите на опасното заболяване са температура, главоболие и повръщане, поясни лекарката. Родителите на по-малки деца, които не могат да се оплачат, трябва да наблюдават малките дали се държат да главата, дразни ли ги шумът, молят ли да се изключи телевизора, крият ли се под възглавницата. Друг много характерен симптом е ако се страхуват от слънцето и светлината, които ги дразнят.

Менингит покоси двама души в Бургас

В рамките на три дни двама бургазлии са починали един след друг от смъртоносен пневмококов менингит. От РЗИ-Бургас категорично отказв...

Бебетата също могат да заболеят, предупреди началникът на Инфекциозна клиника. Родителите трябва да наблюдават фонтанелата на кърмачетата - когато не се е затворила, тя е напрегната и изпъква над нивото на останалите черепни кости. Това се усеща при допир, казва лекарката. И предупреждава, че менингитът може да започне с не толкова типични симптоми - диария, обриви, ангина с мехурчета по лигавицата на устата и по гърлото.

Тогава децата трудно преглъщат, чувстват болки, парене - при всеки човек инфекцията протича различно, обясни проф. Стойчева. Тя успокои, че броят заболели е нормален за сезона, в други години по това време е имало много повече болни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване