Лицето на борбата с хепатита продължава инициативите си "въпреки Москов"

10958
Лицето на борбата с хепатита продължава инициативите си "въпреки Москов"

В град Враца ще има безплатни изследвания за хепатит. Това твърди Христо Гешов, познат още като лице на Национална скринингова и информационна кампания „Хепатитът до мен”, организирана от Фондация „Христо Гешов”.

Скрининговата акция за безплатни изследвания за хепатит В и С ще се състои на 23.06.2015 година от 08:00 до 18:00 часа. „Жълтата ” акция ще даде старт в Центъра за психично здраве – гр. Враца в 08:00 часа, а екипът на организацията ще консултира и изследва напълно безплатно до 12:00 часа. От 14:00 часа до 18:00 мобилните екипи на Гешов ще се позиционират в централната градска част на града до паметника на Христо Ботев, в градинката на цървката "Св. Николай".

Москов: Затягаме контрола, съжалявам, че легитимирах лицето за борба с хепатит

Ако не медиите са казали, че родилките ще им се наложи да стискат заради новата методика за финансиране на болниците, а лекар го е напр...

Кампанията "Хепатитът до мен" е подкрепена от още няколко неправителствени организации и има за цел да изследва напълно безплатно за хепатит В и С, но и да помага на хора живеещи с вируса. За две години Христо Гешов отказа два пъти животоподдържащите го лекарства с една цел: здравно министерство да поеме отговорност и да спрат порочните практики в тази насока, които са проблем не само за носителите на вируса, но и за самата здравна система.

На 12 януари тази година след проведен флашмоб, на който ученици се заляха с жълта боя пред прозорците на д-р Москов, Христо Гешов и екипът му успяха да се срещнат с него и да изложат исканията си. Тогава здравният министър пое ангажимент да осигури мобилни лаборатории на организацията на Гешов, както и да закупува ежемесечно скринингови тестове за „тихият убиец”, които да предоставя на организацията на хепатитноболния. Няколко месеца по-късно обаче Петър Москов обяви в сутрешния блок на Нова телевизия: "Съжалявам, че лигитимирах Христо Гешов". В изказването си здравният министър обясни, че бил осигурил екипи за изследвания, но Христо не успял да намери желаещи, които да се изследват.

Г-н Гешов, д-р Москов твърди, че е осигурил екипи за безплатни изследвания, но не сте успели да намерите желаещи, които да се изследват за вируса. Каква е цялата тази „война” между вас и здравният ни министър?

- За мен д-р Москов е страхливец! Човек, който хем иска нещо, хем не знае как да го направи. Никога не ми е уреждал каквито и да било екипи. Малко след това му изказване качих всички писма от него – официална кореспонденция межд мен и здравното министерство на личната си страница във Facebook. От тези писма става ясно, че Москов ми дава лаборатория, без никакви екипи, за която трябва да си плащам гориво. Това не е инвестиция в бъдещето, каквато исках с видеопредизвикателството си от миналата година. Аз и преди съм си плащал пътя на тези лаборатории, идеята здравно минитерство да се намеси беше друга - да закупува тези тестове и да ни ги предоставя. На 12-ти януари той се съгласи, че болните от хепатит са много и че държавата дава наистина милиони левове за лечение, а почти нищо за превенция. Защо се крие факта, че по документи са правени много акции за безплатни изследвания за хепатит В и С, а хората не знаят за тях? Защо и това ръководство продължава порочните практики на предишното и по предишното и така до не знам кога? Докога болни от хепатит ще тичат да внасят тези протоколи, ще бъдат принуждавани да лежат безмислено в болници за по 3 дни без да им се прави нищо, освен да им се напише един протокол, за това нужна ли е хоспитализация?

Лицето на кампанията за борба с хепатита счита Петър Москов за лъжец

Не си изпълнявате обещанията, съжалявам, че ви се доверих. Това казва в свое открито писмо лицето на борбата с хепатита в България Хрис...

Няма никаква война между мен или които и да е, просто не е коректно един министър да не може да държи на думата си и да мисли за гражданите на България.

Какъв е този тридневен престой в болница?

- На всеки 3 месеца на всеки здравноосигурен пациент му се налага да бъде хоспитализиран в дадено лечебно заведение, за да му бъде измерена вирусната репликация, т.е. дава кръв за да се разбере колко е голям вирусът. За това нещо пациентът е хоспитализиран и 3 дни обикаля коридорите на болницата без да му се прави нищо. Но това не е нищо. Няма да казвам колко са болниците, които се радват на такива пациенти по обясними причини, но това е друга тема. Абсурдите в здравеопазването, свръзани с тази тема са огромни. И така като гледам няма да се оправят. Имам чувството, че умишлено държавата игнорира хиляди хора болни от хепатит и ги оставя на произвола на съдбата.

Вие твърдите, че здравно министерство саботира работата ви умишлено и ви пречи вместо да ви помага. Какво точно имате в предвид?

Депутати и министри бяха предизвикани да изразят подкрепа срещу опасния вирус на хепатит С

На 14 януари 2015 г.,  Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ изпратиха имейли и писма до...

- Имаше един период от време, в който се чудих дали тази организация трябва да продължава да работи или да спрем, защото някак ми омръзна да ставам се боря с вятърни мелници и с хора, които са се самозабравили. Беше ми омръзнало. След около месец и половина застой реших, че не трябва да се отказвам, защото жертвах прекалено много и стигнах прекалено далеч за да спра сега. Ако се бях отказал, все едно щях да плюя на труда на всички онези, които ме подкрепиха до момента. На няколо пъти аз и екипът ми организирахме скринингови акции за безплатно изследване в различни краища на страната. Свързахме се с кметовете, които радушно приеха идеята и бяха готови сами да закупят тестовете, с които да изследваме гражданите. След всички уговорки и изпратени разрешителни и договори изведнъж се оказва, че тези акции нямало как да се случат, защото цитирам: „Здравно министерство имали нещо в предвид и тези изследвания са безплатни за всички граждани.” На мен все още не ми е ясно къде здравната каса покрива това изследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com