Майка осъди РЗИ-Варна заради отказ за отлагане на имунизации

13712
Майка осъди РЗИ-Варна заради отказ за отлагане на имунизации
Снимка: БГНЕС

Административния съд във Варна определи като нищожно решение на Областна специализирана комисия към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), с което е отказано отлагането на на задължителните имунизации на дете, страдащо от аутизъм, съобщи Moreto.net.

Произнасянето на магистратите е по жалба на майката на детето. Тя оспорва решението на здравния орган, с което е постановено провеждането на задължителните имунизации за възрастта и реимунизации по индивидуална схема.

Китай започва масова проверка на ваксини

Китайското правителство е наредило национална инспекция на ваксините, заради зачестилите случаи на измами, които разпалват обществените...

Настойникът изтъква, че не са изложени съображения за постановения отказ за отлагане на имунизациите. Освен това счита, че решението на комисията е взето при незаконен състав. Майката посочва, че органът не е направил преценка за необходимостта от отлагане на имунизацията, предвид диагнозата детски аутизъм.

От РЗИ посочват, че по правилата за имунизациите в страната въпросната диагноза не е включена в медицинските противопоказания за имунизациите съгласно Имунизационния календар.

Майката е изпратила своето искане за отлагане на имунизациите за повече от 3 месеца през март 2018-та. Няколко дни след молбата ѝ комисията се събира, за да вземе решение. Съдът обаче установява, че не е спазено изискване и комисията не е заседавала в пълния състав, определен от директора на РЗИ-Варна. Освен това в състава не е взел участие невролог, както е по изискване. Това означава, че липсва компетентност на колективния административен орган.

Съдът констатира още, че при издаване на решението не са изложени никакви фактически и/или правни основания за постановения отказ.

Д-р Дечев: Има подозрения за друг интерес при доставката на ваксините на Москов

"Винаги е имало проблем с доставките на ваксините. За пръв път се отива към такъв начин за решаване на проблема. Имало е документирани ...

"Липсата на мотиви препятства преценката за законосъобразност на акта и извършване на съответната проверка за неговата правилност. В случая става въпрос и за здравето на малолетно лице, като предотвратяването на риска от постваксинални усложнения и задълбочаване на заболяването е особено съществено. Дебатът „за и против ваксините“ е открит в обществото и създава предпоставки за възникване на съмнения от ползата на ваксините, съответно и такива за разпространението на инфекциозни болести, поради самоволен отказ от поставянето им. Именно поради това в задължение на компетентните органи, на които е възложена преценката за отлагането на ваксинацията, е да изложат ясни и обосновани мотиви за необходимостта от ваксинация и липсата на противопоказания за всеки конкретен случай. Това не е сторено и съдът не може да прецени дали в настоящата хипотеза и при съответното заболяване на детето, съществува риск от ваксинация или същата е необходима", пише в съдебното решение.

В крайна сметка оспореното решение е счетено за нищожен административен акт, като издаден от некомпетентен орган при липса на кворум и при съществено нарушение на изискването за съдържание. Съдът осъжда РЗИ да плати разноските по делото в размер на 510 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com