Мангъров: Има повече установени заразени, защото се правят повече изследвания

18701
Мангъров: Има повече установени заразени, защото се правят повече изследвания
Снимка: БГНЕС

Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.“

Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

Доц. Мангъров: Най-адекватно от всички се държи Българската православна църква, нека младите отидат в храма

"В момента най-адекватно от всички се държи Българската православна църква, която остави храмовете отворени. Това са местата, където хо...

Сегашните мерки само забавят разпространението на коронавируса у нас. При тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта.

„Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира експертът, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

„Те до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване.“, поясни той.

„Това е малка цифра. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

Германски имунолог: Защо е нужно да се изгради колективен имунитет

Водещият германски епидемиолог Александър Кекуле, който предсказал по-рано епидемията от коронавирус в Европа, призовава да не се чака ...

Експертът подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. „Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване“, подчерта Атанас Мангъров.

Германски имунолог: Защо е нужно да се изгради колективен имунитет

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

„В над 90 на сто от случаите заболелите ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински.

Изследване: В Мюнхен търсят колективен имунитет с тест за антитела

Какъв процент от населението на Германия вече е преболедувало от коронавирус, без да знае това? Учени и студенти от университета в Мюнх...

Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят.

Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com