Масово медицинските сестри у нас взимат под 520 лв.

28432
Масово медицинските сестри у нас взимат под 520 лв.
Снимка: БГНЕС

Съсловието на медицинските сестри настоява за по-високи заплати. Какво е мнението на държавата по темата:

Средната заплата на сестри в България е 520 лева. „Около 80% взимат под средната заплата. Ние искаме стартова заплата равна на три минимални заплати за страната”, обяснява Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

25 медицински сестри не достигат в Бургаската болница

Бургаската болница спешно търси да назначи 25 медицински сестри. Това съобщиха от лечебното заведение. Има недостиг и на лекари. Най-мн...

Според съсловието исканият размер отговаря на квалификацията и голямата отговорност, която носят за болните като медици.

От Министерството на здравеопазването признаха, че нужда от реформа има и увериха, че ще започнат преговори със съсловието за промяна в заплатите на медицинските сестри. „А това ще стане, когато механизмът, по който се определят заплатите, се промени. В момента то се случва на бройка на пациентите”, обясни здравният министър Петър Москов, цитиран от Нова телевизия.

Дори при промяна на това положение, не е сигурно, че скоро по сметките на сестрите ще бъдат превеждани повече пари. „Не навсякъде и не на всяка цена, това е свързано с атестацията им, с квалификацията им и с резултата от работата им”, добавя здравният министър.

  От 28 години Екатерина Александрова е напълно отдадена на грижата за болните. Тя е старша медицинска сестра в Интензивното отделение на клиниката по кардиология в ИСУЛ.

От АБВ предупреждават - медицинските ни сестри напускат масово България

Здравните ни работници масово напускат страната, защото заплатите им са ниски. След като не могат да получат достатъчно тук, логично ...

„Моят щат като старша сестра е 670 лева, а на редовите сестри 570 лева. С тези заплати само с голямо сърце и голямо желание не може да се оцелява”, твърди Александрова. Тя се надва възнаграждението й и това на останалите й колеги да се промени, за да не остане България без медицински сестри.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване