Мисия кръводарител (ВИДЕО)

5377

Диана Димитрова е един от редовните кръводарители в Националния център по трансфузионна хематология. Дарявала е над 20 пъти. Тя върви по стъпките на баща си и е категорична, че ще научи трите си деца на същото. За първи път дарява, когато е на 18 години, продължава да го прави и днес.

"Баща ми е редовен кръводарител. Той има сребърен медал по кръводаряване. Никога няма да забравя беше на Цветница, това ми беше първото кръводаряване. То не се забравя. Бях изключително уплашена, но бях сигурна, че искам да го направя, просто защото следвах добрия пример на татко. Хубаво е да следваме добрите примери и кръводаряването е нещо, за което трябва да работим всички", споделя Диана.

Знаете ли кой е човекът със "златната кръв" спасил над два милиона живота?

Даряването на кръв е една от темите в България, в които нямаме особено много поводи за гордост. Съвсем малка част от населението на стр...

"Винаги има нужда от кръв. Реално погледнато никога не знаеш дали утре наш близък, роднина няма да има нужда. Кръвта няма цвят за избори. Няма значение от кои си, коя партия следваш, от кой отбор си. Всички сме равни, когато имаш нужда от помощ. Децата тръгват по примера на родителите си, ако твоето дете вижда, че четеш книга, то ще чете книга и трябва осъзнаем, че независимо какво говорим и пишем, примерът е най-важен. Ние не трябва да възпитаваме децата си, трябва да възпитаваме себе си."

Диана помага и в организирането на редовни кръводарителски акции в община Елин Пелин.

"Ние поддържаме едни между 50 и 60 кръводарители на всяка акция. И това ме прави горда, че познавам такива хора. И дори да нямаш право да кръводаряваш, ти можеш да си полезен с разнасяне на листовки, провеждане на информационни кампании, това е изключително важно."

Значителен спад на желаещите да дарят кръв

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възмож...

В последните години постепенно се увеличава броят на кръводарителите в България. През 2019 г. те са били над 170 000. Но за да няма недостиг и затруднения при осигуряването на кръв за лечебните заведения техният брой трябва да достигне 250-300 000 на годишна база.

"В началото на пандемията имаше спад и то доста рязък, защото хората бях уплашени и притеснени. В момента вървим стандартно, но като брой е по-малко в сравнение с предходни години. Предвижданията са за около 165 000 дарители за годината, общо за страната.  Това е спасяване на човешки живот. Болните, които са в лечебните заведения спрямо предходни години не са намалели, даже бих казал, че има увеличение покай пандемията, така че призивът ми е, който има възможност, чувства се здрав нека да дари – дали плазма, дали кръв, това няма значение", категоричен е д-р Николай Николов – директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Изискванията към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години, над 50 килограма и да не страдат от сериозни заболявания.

Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти годишно, а жените – до 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Желаещи да даряват кръвна плазма за COVID-19 има, но местата са малко

От Сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" излязоха с второ отворено писмо до министър-председателя на Република Бъл...

Автор: Габриела Андреева


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com