Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови заболявания е превантивна

1967
Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови заболявания е превантивна
Снимка: МВР

Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови заболявания е превантивна, обяви при изслушването си в Народното събрание директорът на Агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова.

Решението беше взето в сряда след съобщение за съмнение, че активната съставка валсартан в лекарствените продукти е потенциално канцерогенна:

Депутатите задължиха директора на Агенцията по лекарствата да се яви в НС

Парламентът задължи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова да дойде в пленарна зала и да докладва з...

"На 4 юли, веднага след получаване на официалния сигнал от Европейската агенция по лекарствата, Изпълнителната агенция по лекарствата издава заповеди на притежателите на разрешение за употреба на засегнатите лекарствени продукти, но няма категорични данни, че примесът е в лекарствените продукти от 2012-а. Това е превантивна мярка".

Стоименова беше изслушана в Народното събрание по желание на опозицията от БСП, чиито представители изтъкнаха, че над 160 000 души се лекуват с изтеглените лекарства.

Опасността от изтеглените лекарства е била само потенциална и пациентите могат да са спокойни, изтъкна председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова:

"Досега канцерогенност е доказана единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Има достатъчно налични медикаменти. Те просто трябва да се доверят на своите лекуващи лекари, за да направят адекватна смяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват".

Заради възможен канцероген блокираха лекарства за сърце в цяла Европа

В цяла Европа блокираха лекарства, използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com