Може ли да идеш в затвора, ако не дезинфекцираш офиса по правилата при случай на коронавирус?

6921
Може ли да идеш в затвора, ако не дезинфекцираш офиса по правилата при случай на коронавирус?
Снимка: БГНЕС

Вече е пределно ясно, че заразата COVID-19 почва да засяга все по-силно и животът в България, след като тенденцията на увеличаващо се разпространение се налага в Европа още от септември насам. Последните седмични данни за България са наистина тревожни – невиждано увеличение и като абсолютен брой регистрирани случаи, и като процент на положителни тестове, и като приети в болница хора. Увеличават се и влизащите в интензивно отделение, тревожно е положението и с медиците – и те се заразяват повече.

И докато тези неща са напълно видими и повтаряни от медиите постоянно, коментирани от експерти, които отправят препоръки и критики, както и правят прогнози, то на заден план остават други затруднения с коронавируса. В днешния материал ще разгледаме едно такова затруднение – то оказва влияние както от здравна гледна точка, така и от икономическа.

Какво трябва да направим, ако във фирмата ни има доказан случай на коронавирус? В специални отговори на въпроси на Actualno.com от РЗИ София обясниха какво се прави в такъв случай, когато става въпрос за учебно заведение. Но един аспект от отговорите подсказа нещо интересно.

Коронавирус в училище – поредният затормозяващ частен случай

Няма единен протокол при случаи на COVID-19, който да се прилага навсякъде в България – това стана ясно от думите на образователн...

Става въпрос за следното: "Редът и условията за извършване на мероприятия по дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД) са уредени в Наредба № 1 за ДДД от 05.01.2018 г. на МЗ и МЗХГ (ДВ бр.7 от 2018 г.), където в чл. 4 е регламентирано, че всички юридически и физически лица при поява на проблеми са длъжни да осигурят извършването на съответни мероприятия по ДДД от регистрирани в Министерство на здравеопазването фирми. А регистрираните към здравното министерство компании, които извършват дезинфекция, можете да намерите ТУК - в съответния регистър".

С други думи – по въпросната наредба не всеки може да извърши дезинфекция. От друга страна, има специален алгоритъм как да се дезинфекцира, когато говорим за COVID-19. Той е разработен от Националния център по заразни и паразитни болести.

В самата наредба няма посочени санкции за неизпълнението ѝ - такива се уреждат чрез закон. В Закона за административните нарушения и наказания изрично пише, че който не изпълни или наруши законно разпореждане, заповед или наредба на орган на властта, включително във връзка със стопанските мероприятия на държавата, се наказва с глоба от 2 до 50 лева (чл. 32). Но през пролетта на тази година в Наказателния кодекс беше приет и друг текст – чл. 355. Чл. 1 там гласи следното: "Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева". Чл. 2: "Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева". В България има извънредна епидемична обстановка до края на ноември, но едва ли това ще остане непроменено – най-вероятно тя ще бъде удължена отново.

Още: "Спад на новите случаи на коронавирус у нас, над 60 души са на интензивно лечение"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Отново 1 е откритият случай на Ковид у нас за денонощие

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване