МВР министърът предизвика смях защо има над 90 000 активни случая на COVID-19, а само половината са карантинирани

15759
МВР министърът предизвика смях защо има над 90 000 активни случая на COVID-19, а само половината са карантинирани
Снимка: БГНЕС

Не мога да кажа за тази цифра 90 000 как е извадена. Ние наблюдаваме тези лица, които са ни подадени от системата (системата на РЗИ). Така вътрешният министър Христо Терзийски коментира как така има кажи-речи двойно повече активни случаи на заразени с коронавирус според Единния информационен портал, отколкото са посочените като карантинирани. За контактни лица в този случай изобщо не може да се говори!

МВР министърът потвърди, че полицията наблюдава 46 800 души под карантина. И последва каламбур: "Заразените не можем да кажем колко са - това са поставени под карантина, едно лице може да не е заразен", с обяснение, че към началото на ноември имало забавяне за подаване на информация от РЗИ в системата, от която данни черпи МВР. Той поясни пред Нова телевизия, че полицията помагала повече на РЗИ-София.

Пълна блокада на 210-хиляден град заради пет случая на коронавирус

Пълна карантина в град Дуннинг, Китай. Китайските власти напълно прекъснаха транспортните връзки на населеното място, разположено в про...

За седмицата 07.12 - 13.12.2020 година (с последен отчет, отразяващ ситуацията към 12 декември) особено показателно за управлението на здравната криза е, че официално карантинираните според Единната информационна система са почти двойно по-малко от активните случаи - само 49 227 при 49 756 в края на миналата седмица, т.е. намаление с 529, след като при предишния отчет намалението беше от 6815. Но активните случаи сега са 91 569, с 3873 по-малко от края на миналата седмица и излиза, че 42 342 активни случая не са официално карантинирани!

Още: Седмицата на коронавируса: Пак ръст във важни показатели, но смъртността е по-малка

"След 21 декември не започва нов живот – нека спазваме всички мерки, които ни предписват нашите лекари и медицински сестри", призова МВР министърът. По думите му, има 25 000 съставени актове за неносене на маски - от 13 март насам, както и две ефективни присъди т.е. влизане в затвора. И двете присъди са 3 месеца затвор за неспазване на задължителна карантина.

"Лично аз съм убеден, че би трябвало да се ваксинирам" – с тези думи Терзийски обясни дали ще се ваксинира срещу коронавирус и дали ще даде пример на полицаите и пожарникарите. Той посочи, че около 25% от състава на МВР (11 202 служители) иска да се ваксинира.

Бог високо, РЗИ далеко

Този текст няма да е за конспирацията COVID-19, нито за предстоящото масово чипиране с ваксината срещу вируса. Няма да е и за това, че ...

Още: Шефът на ИАЛ: Не можем да регистрираме руска или китайска ваксина срещу COVID-19 без позволение от ЕС

Терзийски заяви и, че не би казал, че е напрегната ситуацията в МВР предвид неколкократните заявки и проведени протести заради пари – с искания за по-голямо увеличение на заплатите. "Към този момент ситуацията е нормална, служителите работят при добри условия на труд и виждат, че ние полагаме всички усилия", уточни той.

Част от търговските обекти действително са направили добра организация. От началото на декември сме направили 1909, 19 са с актове, 5 от тях са в София. Отправени са 396 предупреждения, обясни МВР министърът. "Като се заключат отвътре, предприемаме мерки - намираме начини да отварят", многозначителен беше Терзийски относно непозволени събирания и партита в уж затворени заведения.

Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност, каза още Терзийски. "Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу", добави министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com