Мъж почина след разкарване из три болници за 24 часа. Разказва синът му

5331
Мъж почина след разкарване из три болници за 24 часа. Разказва синът му
Снимка: БГНЕС

Пациент с COVID-19 e починал след разкарване из пловдивски болници. Това е четвъртият подобен трагичен случай в Пловдив. Загиналият е 70-годишният Йордан Недев от Стамболийски, съобщи неговият син Николай в открито писмо до медиите, инфомира dnes.bg. На 12-ти ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ - Пловдив.

Според разказа на Николай, в бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниска кислородна сатурация. Върнали го у дома, където състоянието му се влошило. На другия ден близките му отново викнали линейка, която го закарала в УМБАЛ "Свети Георги". Там този път му поставили диагноза коронавирус и отново го насочили към МБАЛ - Пловдив. По съвет на лекаря от "Спешна помощ" обаче роднините му го закарали до болница "Свети Иван Рилски", където пациентът починал.

Здравният министър видя проблеми с регламентите и квалификацията на болниците

Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде приет пациент в крайно тежко състояние. Така здравният министър проф. Николай Петр...

Ето и цялото писмо на Николай Недев, публикувано в dnes.bg.

"Казвам се Николай Недев и съм син на починалия Йордан Недев на 70 г. от Стамболийски. Баща ми имаше сърдечно заболяване и сънна апнея. Състоянието му се влоши на 12-ти ноември и семейството ни потърси "Спешна помощ". Закараха го в УМБАЛ "Свети Георги" – Хирургиите на "Пещерско шосе". Там му правиха изследвания и 2 бързи теста за коронавирус - и двата отрицателни. Баща ми стоя в спешното отделение от 11:00 ч. до 18:00 ч. Майка ми е попитала какво се случва и защо толкова дълго се чака, а те са отговорили, че му търсят място къде да го приемат. От болницата, поради липса на място след разговор с Регионалния координационен център, го препратиха за прием в МБАЛ – Пловдив след 18:00 ч., с влошено дишане и кислородна сатурация 70%, като нормалните стойности са над 95%. Трима лекари отново започнаха да го преглеждат със слушалка. Лекарка от Окръжна болница отказа да го приеме и го посъветва да си купи апарат за дишане. Тя му каза, че и да го приеме, пътеката е такава, че след четири дни ще го изпише в същото състояние и трябва да си купи апарат за дишане.

Въпреки че в документите от УМБАЛ "Свети Георги" пишеше, че е за прием, лекарката не го прие. Баща ми беше върнат отново вкъщи и, разбира се, състоянието му се влоши. Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница. В 22:30 ч. го прибрахме вкъщи в Стамболийски. Междувременно, продължи да се влошава. Баща ми можеше да живее, но лекарите не направиха нищо, а в продължение на ценните за него 24 часа ни размотаваха.

На следващия ден, 13-ти ноември, викаме отново "Спешна помощ". Закараха го пак в Хирургиите на „Пещерско шосе“. Оттам отказаха прием и ни дадоха документ без печат и подпис, в който пише, че е с COVID-19, а PCR тест не са му правили. Настояха да го караме в Инфекциозна клиника. Обадихме се пак на личната лекарка, която ни посъветва: „Той няма температура, с два бързи отрицателни теста е и ако го вкарате в Инфекциозна сред заразените, ще го изтървете за часове“. Лекарят в линейката се обади в РЗИ и обясни, че баща ми е с два отрицателни теста и че на дадения документ, че е с COVID-19, няма нито подпис, нито печат.

Финансови и административни санкции за "Пирогов" и още 2 болници

Това, което може да се промени по отношение екипите на спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работя...

Лекарят в линейката предложи да го закараме в болница „Иван Рилски“. Там вече го приеха, но сатурацията му беше 40% и в тежко състояние. На втория ден ни се обадиха, че баща ми е починал. Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна болница носи вина за смъртта на баща ми. Ако първия ден лекарката в МБАЛ - Пловдив го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив. Смятаме да се консултираме и с адвокат, а също и с Българския Хелзинкски комитет и ще заведем дело.

В XXI век подобно отношение към хората е абсурдно. Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ, а да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система? Хората, които са с други заболявания и нямат COVID-19, къде да се лекуват?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com