Началникът на ВМА: Предлагам да съобщаваме само за потвърдени случаи на коронавирус, не за непотвърдени

3259
Началникът на ВМА: Предлагам да съобщаваме само за потвърдени случаи на коронавирус, не за непотвърдени
Снимка: БГНЕС

Няма потвърдени случаи, всичките, които са изследвани, засега са отрицателни. Има много пациенти, които са суспектни и са настанени. Научаваме за някои случаи от медиите, т.е. не са потвърдени. Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Здравният инспектор на България предупреди: "Времето на опазването на границите отминава. Вносът на вируса е неминуем. Това е ясно на всеки работещ в тази сфера, говорим за въздушно-капкова инфекция. От тук нататък трябва да се съсредоточим върху възможностите за лекуване и приемане на болните, за да намалим щетите и загубите. Виждаме, че почти всички балкански страни вече потвърждават случаи, вносът е неминуем. Няма в историята случай на спряла въздушно - капкова инфекция с превантивни мерки за контрол. По-важното е в момента да има къде да бъдат приемани тези хора, адекватно лекувани. Така че дори и този нисък праг на леталитет от 2% да бъде снижен колкото може повече и да спасим колкото може повече възрастни хора".

Общинските щабове вече са съставени, лечението и хоспитализирането се случва по местоживеене, подчерта проф. Мутафчийски. От административна гледна точка процесът ще се управлява от областните управители по места, а от медицинска - от директорите на РЗИ, уточни още той.

"Активно се готвим по места как да се посрещнат евентуалните пациенти. Паниката нищо добро не върши за системата. Най-отговорно твърдя, имаме конкретна заповед от премиера, в първия час, в който се установи положителен за коронавирус резултат да се срещнем в същия формат и да ви съобщим. Това бъдете сигурни, че ще стане", увери професора събраните журналисти.

"Предлагам оттук-нататък да съобщаваме само за потвърдени случаи, а не непотвърдени – в България има 10-15 000 непотвърдени случая, които си стоят вкъщи", заяви Мутафчийски.

Ситуацията в момента

Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 граждани, от тях четирима чужденци: японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, които по някакъв начин са свързани с рискови дестинации, най-вече Италия. Те са с проявени симптоми на вирусно заболяване – зачервено гърло, кашлица, 2-3-ма от тях са с пневмония. Резултатите от тестовете им се чакат в ранния следобед,, уточни проф. Мутафчийски.

На въпрос има ли италианец, настанен в Габровската болница с грипоподобни симптоми, отговорът на началника на ВМА беше, че нито потвърждава, нито отрича.

Евакуираните от Милано, Италия деца и преподаватели са в добро здраве и в момента са в домашна карантина. Няма да бъдат хоспитализирани, защото не проявяват симптоми на заболяването. Те са пътували с полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" към ВМА до летище Варна, след това били прегледани. Дадени са им допълнителни указания и е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни, уточни проф. Мутафчийски.

През изминалия ден в страната са влезли 14 400 души и над 12 000 превозни средства. На ГКПП Калотина в сряда вечерта е била задействана термокамерата от втория шофьор на товарен автомобил. Била е отчетена повишена температура. В момента той е хоспитализиран във ВМА.

"Нещата, които ние правим на самите граници, са доста по-напред като мерки, от тези, предприети в други страни", отчете главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция". Това станало ясно след среща на директорите на граничните служби в Европа в сряда.

Всички гранични служители са снабдени с костюми. До края на седмицата главен комисар Кичиков се надява термокамерите по границата да бъдат доставени, а след това и монтирани.

Медицински маски няма да се доставят на общопрактикуващите лекари. Разбирам притеснението на всички и на здравните заведения в това отношение, но това е тяхно задължение, уточни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Количествата, които сме осигурили, са основно да покрием нуждите на екипите, работещи по летища и граници, екипите на Спешна помощ, които имат акгажимента за транспорта на евентуални случаи, Инфекционзните отделения, които ще ги лекуват, и колегите от гранична полиция. Разбира се, ако е наложително, може да се отдели определен ресурс, но държавата няма да поеме цялостен ангажимент", обясни той и даде пример с консумативите, които си закупуват болниците, като памук и марли. По същия начин стоят нещата, категоричен беше д-р Кунчев.

Нова организацията за пътуващите:

Броят на полетите, които пристигат седмично от Италия е 34. Повечето кацат на Терминал 1, където са lowcost компаниите. Трябва да се попълнят анкетните карти и да се направи термометрирането, което затруднява обработването на пътниците. На двата терминала има термокамери, но медицински служители използват и безконтакти термометри, за да се облекчи процедурата, обясни Кунчев.

Кацащите от Италия на Терминал 1 минават по отделен от всички останали коридор, който съвсем скоро ще бъде оборудван с термокамери и пр. Анкетните карти ще бъдат раздавани на стюардесите, които ще имат задължението да ги раздават на пътниците, за да са попълнени при кацане.

ПОЛЕЗНО за коронавируса I

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. Паниката не помага!(ПОДРОБНОСТИ) По-добре е да използвате времето си и д...

Допълнително днес ще се тества и система за онлайн попълване, на страницата на Софийската районна инспекция, ще бъда формата, подчерта Кунчев. Данните са елементарни и могат да се попълнят и преди тръгване.Срещу информацията ще се получава QR код, който в последствие трябва да се посочи на летището или граничния пункт. Тази информация ще се подава на РЗИ по местоживеене и ще се подава към личните лекари, които така ще получават информация за пациентите си.

Какво е разпространението на вируса в Европа и по света - научете в този материал!

Какви опасения изказа председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари - научете в този материал!

Какво каза доц. Атанас Мангъров за вероятността заразата да дойде в България - научете в този материал!

Actualno.com следи за вас информацията на живо в Live блог: Всичко за коронавируса, 27февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване