Национален рамков договор няма, лекарите ще съдят Надзорния съвет на НЗОК

46272
Национален рамков договор няма, лекарите ще съдят Надзорния съвет на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Преговорите за Националния рамков договор за 2014 година се провалиха.

Българският лекарски съюз (БЛС) ще заведе дело срещу Надзорния съвет на НЗОК заради неявяването на по-голяма част от членовете на съвета на преговорите за рамковия договор. Кворум от страна на членовете на Надзорния съвет няма трета поредна среща, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред БНР.

В момента председател на Надзорния съвет на НЗОК е Людмила Петкова, която е и заместник-министър на финансите. В съвета влизат още изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, изпълнителният директор на агенция „Медицински одит” д-р Симеон Василев, представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов, представителят на КТ „Подкрепа” Тома Томов, представителят на БТПП доц. д-р Красимир Гигов, представителят на работодателите (АИКБ) Виктор Серов и представителят на пациентите Виктор Серов.

Андреева подписа обещанията към здравеопазването

Както беше обещано, днес здравният министър Таня Андреева подписа декларация с ангажименти към здравния сектор. В споразумението е зап...

На последната среща между БЛС и Здравната каса беше договорено да бъде увеличен бюджетът за клинични пътеки с 3 млн. лева от догодина. Тогава лекарите поискаха повече пари за неврологични заболявания, за наблюдение на диспансеризиран пациент и за прегледите при специалист.

Лекарите вече заплашиха с общонационална стачка, след като от НЗОК бяха готови да покрият само 80% от разходите на болниците през септември, октомври и ноември тази година. Наложи се лично министърът на здравеопазването Таня Андреева да подписва обещание, че това няма да бъде направено. В споразумението беше записано, че за месец септември всички болници в страната ще получат на 100% изразходваните си средства, което следва да се изпълни до 10 декември. Изплащането на средствата за октомври и ноември на 100% ще бъде извършено най-късно до 20 януари 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване