Наш имунолог: Трябва да ни интересува дали КОВИД става по-лека болест, а не дали изчезва

6285
Наш имунолог: Трябва да ни интересува дали КОВИД става по-лека болест, а не дали изчезва
Снимка: Getty Images/Guliver

В много голяма степен Т-клетъчният имунитет не е променен при Омикрон. Промяната е 20% спрямо оригиналния вирус от Ухан, а спрямо Делта и Алфа почти няма промяна. Това предопределя благоприятно развитие за ваксинираните, а какво ще е за неваксинираните – няма още сигурни данни, защото основната информация идва от държави с високо ваксинационно покритие. Това заяви проф. Дорослав Кюркчиев, ръководител на лабораторията по клинична лаборатория на болница „Св. Иван Рилски”.

Не може да се изведе като правило дали ваксинираните или преболедувалите са с по-добър имунитет. Примери има и в двете посоки, каза проф. Кюркчиев. Имунитет се придобива и при ваксинация, и при преболедуване – въпросът е дали пази от заразяване, тежко боледуване или смърт. В голямата част от случаите и при ваксинация, и при преболедуване съответният човек е предпазен от тежко боледуване – това трябва да ни интересува, категоричен е Кюркчиев.

Имунолог: Ваксините не са страшни

Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване. Това каза...

"Мечтая си за времената, в които си говорихме: "Ей, какъв гаден грип изкарах, 3 дена не станах от леглото", обясни образно професорът пред БНТ какво иска да види и от COVID-19. Според него, с тази болест ще се върви и трябва да се върви по този път.

Сегашните ваксини са решение срещу тежко боледуване и смърт, очевидно не са решение срещу заразяване. Ваксинацията е медицинско средство, локдаунът не е медицинско средство. Категорично против съм ограничаване на човешките свободи, е позицията на професора. "Здравните системи навсякъде срещат проблеми, но в края на краищата те са хората, които следват да се справят. Не полицейщина", заяви проф. Кюркчиев и посочи, че вече се случват антиутопии, които ни се представят за нещо нормално.

Понякога ваксинирани срещу коронавирус нямат Т-клетки в кръвта, но те са напълно предпазени. Тези клетки са в лимфоидните органи – те стоят там и патрулират при опасност или наличие на инфекция. Като я няма, се оттеглят – това е темата на специализирана статия, която професорът и негови колеги са предали за рецензия и публикация в престижно международно научно списание.

Не титърът антитела е основен показател дали да се ваксинираш или не. Ако имаш 10 000 антитела, не значи, че не можеш да си сложиш бустерна доза, категоричен е професорът. Той буквално се разсмя на твърдението, че хора с бустерна доза привличат по-лесно Омикрон.

Не можем да седим с полумерки и да казваме, че мерките не работят

"Ако мерките ги нямаше, щеше да е по-зле. Няма никакво значение какви нови мерки ще въведем, ако старите не се спазват". Това заяви пре...

Още: Настанените в болници с COVID отново се увеличават, над 500 души са в интензивни отделения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване