Наводненията доведоха до бум на кърлежите

5428
Наводненията доведоха до бум на кърлежите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Още през януари са регистрирани първите случаи на туларемия. Сега вече са 16. Това обяви проф.Кантарджиев пред Нова телевизия.

Установени са случаи в в Стара Загора, Пловдив Бургас, Ямбол. Това са райони пострадали от наводнения, в които се е увеличил броят на мишките и плъховете, а от там и на кърлежите.

Продължават третиранията срещу кърлежи и комари в Ямбол

На 3 август (неделя) и на 23 (събота) и 28 август (четвъртък) от 22.00 до 4.30 часа продължават пръсканията срещу комари в Ямбол. През...

Най-важното е бързо да бъде свален кърлежа, колкото по-малко стои в човешкото тяло, толкова по-малък е рискът от заразяване, каза още проф. Кантарджиев.

Той напомни след всяка разходка майките да проверяват децата и себе си, да се обличат дълги панталони и чорапи, тъй като кърлежите са по тревите. Добре и да се ползват репеленти.

Стопаните на домашните любимци също вече трябва да вземат мерки, за да защитят животните си.

Ако все пак се случи човек да бъде ухапан от кърлеж, той може да бъде махнат и в домашни условия, като се захване в основата с пинсета и се издърпа нагоре, ако остане хоботчето с игла се вади и то.

Два пъти повече заразени с лаймска болест през тази година

През тази година, заразените с лаймска болест са два пъти повече в сравнение с миналата. Общо 169 души са се разболели от началото дос...

След това мястото на ухапването се дезинфекцира.

Проф. Кантарджиев препоръча след ухапване от кърлеж да се приеме антибиотик 1-2 таблетки. За възрастните тетрациклин, за деца – макролидни антибиотици, като уточни, че все пак е добре това да бъде предписано от лекар.

Изваденият кърлеж трябва да се сложи в шишенце с 1-2 капки вода или тревичка , да се запази влага, да се занесе в лаборатория, за да се види дали има лаймска болест.

 

Увеличава се броят на ухапаните хора от кърлежи

Има увеличаване на заболелите от лаймска болест, тъй като се увеличава и броят на ухапаните хора от кърлежи. Това каза пред Радио &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com